Намерени са останките на змия с крака

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 17:31 9412 0

Кредит University of Portsmouth

Реконструкция на "прегръщащата змия".

Останки на предполагаем предшественик на змиите, който има четири лапи и е живял на праконтинента Гондвана преди около 126 мил. години, е открит от палеонтолози в музей.

Находката е описана в статия, публикувана в списание Science.

Палеобиологът  Дейв Мартил (Dave Martill) от Университета на Портсмут заедно със студентите си отишъл на екскурзия в Музея Мюлер в немския град Золнхофен. Специалистът бил изненадан да види сред фосилните експонати липсващото звено на еволюцията - змия с четири крака. Скелетът на съществото бил около 20 см. То се съхранявал десетилетия в частна колекция, а след това в музейната сбирка. Невероятно, но до този момент никой не обърнал внимание на четирите малки крайници и други знаци, подсказващи, че останките принадлежат на най-старите някога открити змии.

"Ние отидохме да видим археоптерикс - междинната връзка между птиците и динозаврите, а открихме липсващото звено между змии и гущери," - споделя Мартил.

Не е известно точно кога и къде е направено откритието, но характеристиките на материала около фосила сочи конкретна област в североизточната част на Бразилия. Анализът показва, че древното влечуго е попаднало в седиментите на дъното на езеро или лагуна преди 126-113 мил. години.

"По принцип се приема, че змиите са произлезли от гущерите в някакъв момент от далечното минало, а ние, учените все още не знаем кога, защо са еволюирали и от какъв тип гущер са еволюирали. Това изкопаемо отговаря на някои много важни въпроси, например, сега изглежда ясно за нас, че змиите са еволюирали от ровещи сухоземни гущери, не от морски гущери." - коментира Мартил пред Science Daily

Дължината на предните крайници е само един сантиметър, но те имат лакти, китки и длани с дълги пръсти. Задните крайници са малко по-дълги, но те не са предназначени за движение. Най-вероятно, краката са били използвани за улавяне и задържане на плячка или партньора по време на чифтосване. Това вдъхновило учените да нарекат този неизвестен досега вид Tetrapodophis amplectus, което може да се преведе като "четиринога прегръщаща змия".

Това, че животното принадлежи към змиите показват редица признаци. Например, само змията след влечугите има повече от 150 прешлени, а гръбначният стълб се състои от 160 гръдни и 112 сегмента на опашката. Освен това, зъбите са заострени и леко извити, а по цялата дължина на фосила са запазени отпечатъците на типичните змийски люспи.

"По своята структура, това е чудесна малка змия, с изключение на това, че има ръце и крака със странни дълги пръсти", - коментира съавторът на проучването Ник Лонгрич (Nick Longrich) от Университета в Бат. - "Когато змиите престават да ходят и започват да се плъзгат по корем, краката им стават безполезни и те започват да ги използват за нещо друго".

За разлика от съвременните морски змии, опашката на животното има овална, а не плоска форма и няма ребра. Но структурата на черепа е перфектна за изкопаване на дупки. Това е сериозен аргумент в полза на теорията за произхода на змии от сухоземни гущери.

Интересното е, че са запазени останки от последното хранене на съществото. В червата, изследователите са намерили кости, които вероятно принадлежат на саламандър. Това предполага, че змиите са станали месоядни много по-рано в еволюционната история, отколкото се смяташе досега.

Но не всички учени са съгласни, че костите принадлежат на предшественик на съвременните змии. Някои биолози смятат, че някои структурни характеристики на животното показват, че то се отнася до неизвестен задънен клон на изчезнали земноводни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !