Намериха фрагмент от уникална римска военна грамота в с. Дебелт край Бургас

Находката представлява първото подобно откритие от близо 4 десетилетия проучвания на някогашната римска колония Деултум

Ваня Милева Последна промяна на 21 август 2019 в 09:30 5542 1

По време на разкопки в централната част на римския град Деултум край село Дебелт, Бургаска област, община Средец, археолозите откриха фрагмент от римска военна диплома. 

„Находката е уникална и това е първото подобно откритие за близо 4 десетилетия проучвания на някогашната римска колония“, съобщи директорът на археологическия резерват Красимира Костова, цитирана от БНР.

Колонията Флавия Пацис Деултенсиум (Flavia Pacis Deultensium), на чиято територия е намерен фрагмента от дипломата, е построена по време на управлението на император Веспасиан през 69–79 г. от н.е.

Находката от август 2019 г. е част от диплома -  грамота върху плочка от бронз, издавана на отслужилите своята 25-годишна служба войници от помощните части, неграждани на Рим, които така са били награждавани с пълни римски граждански права.

Фрагментът на дипломата е изследван от графолога Николай Шаранков от Софийския университет, който установява, че съдържа извлечение от указ на римския император Адриан, публикуван на 17 юли 122 г. С този документ владетелят уволнява отслужилите войници от помощните части в римската провинция Долна Дакия, разказва археологът Красимира Костова в репортаж на БНР.

Изглед от Античния Деултум

Анализът показва, че половин век след основаването на колонията римските императори продължават да заселват ветерани в Деултум.

В момента екипът археолози под ръководството на доц. Христо Прешленов "проучва северните части на термите.Те са заемали два квартала, което като площ е близо 7 декара, масивна обществена сграда и предполагаме, че това са форумните терми", добавя Красимира Костова.

Следващата цел на екипа е да намери къде се е бил форумът на колонията. Археолозите предполагат, че е бил някъде южно от термите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

21.08 2019 в 12:23

Кое е уникалното? Миналото лято намериха край Троян римска военна грамота на пенсиониран войник.