Намериха скрита рисунка под известна картина на Пикасо

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 юли 2020 в 00:38 4900 0

Кредит Wikiart Public domain, Art Institute of Chicago

Картината "Натюрморт" 1922 г., съхранявана в Института по изкуствата на Чикаго.

Скрита рисунка от Пабло Пикасо е намерена под една от абстрактните творби на твореца, "Натюрморт" от 1922 г.

Екип от Института по изкуствата в Чикаго разглежда в детайли картината, която се съхранява в института, за да разберат комплексните слоеве боя и зоните, където боята изглежда набръчкана. Затова учените използват рентгенографско и ултрачервено сканиране и за своя изненада откриват скрита рисунка на "кана, чаша и правоъгълен предмет, който може да е вестник", върху маса или стол, обясняват учените в своята публикация в SN Applied Sciences.

Скритата рисунка е намерена под абстрактната творба на Пикасо "Натюрморт", нарисувана през 1922 г. Кредит: Art Institute of Chicago, Langley, Muir and Sutherland, SN Applied Sciences 2020

За Пикасо не е необичайно да рисува върху предишни свои творби, но обикновено рисува директно върху тях и включва части от предходната в новата картина, обясняват експертите Алисън Лангли (Allison Langley), Кимбърли Мюър (Kimberley Muir) и Кен Съдърланд (Ken Sutherland). В този случай те откриват, че Пикасо покрива старата рисунка, използвайки "дебел бял слой" боя, преди да създаде абстрактната си творба. 

Като резултат от метода на покриване, "никакви следи от ранната композиция" не могат да бъдат видени от повърхността на абстрактната картина, обясняват учените.

Детайл от инфрачервеното сканиране на "Натюрморт", който показва движението с четката и моделирането на каната от първата композиция. Кредит: Langley, Muir and Sutherland, SN Applied Sciences 2020

В изследването учените не правят предположения защо Пикасо е скрил първата рисунка. Те са убедени, че тя принадлежи на твореца и подобна негова творба се намира в Музея по изкуствата в Гьотеборг, Швеция. 

Пабло Пикасо, "Натюрморт" 1922 г. Кредит: Gothenburg Museum of Art, Sweden (T4/1922), Langley, Muir and Sutherland, SN Applied Sciences 2020

Картината "Натюрморт" има дата 4 февруари 1922 г., което предполага, че е нарисувана по това време. Пикасо я дава на Гертруд Щайн, "приятелка на художника и колекционер и важен покровител на модерното изкуство в Париж от началото на 20-ти век". Пикасо създава творбата в своя период на смесване на стиловете с основно синтетичен кубизъм, в които художникът изобразява триизмерни обекти в различни геометрични равнини и от различни гледни точни. 

Пабло Пикасо, "Натюрморт" 4 февруари 1922. Изображението показва картината след последните проведени консервационни техники. Кредит:  Ada Turnbull Hertle Endowment, Art Institute of Chicago, Langley, Muir and Sutherland, SN Applied Sciences 2020

Освен разкриването на скритата рисунка, техниките на сканиране показват и по-ранни опити за консервация и реставрация на картината с употребата на акрилна смола и боя, поставени в пукнатините на повърхността. Това помага на съвременните опити за консервация, тъй като учените успяват да премахнат тази смола и боя от пукнатините и да разкрият оригиналните цветове на картината.

Източник: Live Science - Picasso painting found hidden beneath his famous 'Still Life'

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !