08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Направиха 3D модели на мистериозните каменни топки от неолита (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 юни 2018 в 09:17 42330

Едни от най-загадъчните обекти, създадени от човека от късната каменна ера в Европа, са сложно гравирани каменни топки, всяка с размери около топка за тенис, продължават да озадачават археолозите повече от 200 години, откакто са открити за пръв път.

Вече са намерени са повече от 500 от загадъчните обекти, повечето от тях в североизточна Шотландия, но също и в Оркнейските острови, Англия, Ирландия и в Норвегия.

Създадени през неолита (3000-2500 г. пр.н.е.) в района около днешна Великобритания, стотиците каменни топки са симетрични и внимателно издълбани с фини спирали, концентрични кръгове и заоблени издатини. Те са изработени от различни видове камъни като пясъчник и гранит.

Най-големият комплект в света принадлежи на Националния музей на Шотландия в Единбург, но сега, благодарение на последния проект на музея, няма да се налага да пътуваме толкова далеч, за да се запознаем с колекцията.

Хюго Андерсън-Уаймарк (Hugo Anderson-Whymark), куратор в музея, е построил 3D компютърни модели на 60 каменни топки, които може да завъртите и да увеличите.

3D моделите са създадени с помощта на техника, наречена фотограметрия, която включва обединяване на подробни снимки на текстурите и цветовете на повърхностните на обектите с точни данни за техния размер и форма.

Процесът на фотограметрията разкрива нова информация за някои от топките, като разкрива скрити детайли в резбата на топките, които иначе не могат да се видят ясно, разказва Андерсън-Уаймарк за Live Science.

Спирали, подобно на шарките, издълбани в топките, са често срещан мотив в неолита в много части на Европа. Сред най-известните примери е този входен камък от гробницата в Нюргард в Ирландия, за която се смята, че е около 5200 години.

Вероятно никога няма да знаем за какво служат тези камъни, особено тъй като британците от времето на неолита не са оставили писмени сведения, но най-доброто предположение на изследователите е, че те са за някакъв ритуал. Каменните топки са обикновено в добро състояние, което подсказва, че са се грижили добре за тях. 

Има и други предложения - че са използвани като оръжия или като тежести за търговците. 

"Много от идеите трябва да се приемат с известна доза съмнение, докато други са по-правдоподобни", коментира Андерсън-Уаймарк. Той смята, че ключът към разбирането на издълбаните каменни топки е в техния "нормален" размер, който е идеален за държане в ръка.

"Може би ще разберем малко повече от тази история в бъдеще чрез по-подробен анализ на тези обекти", заяви  Андерсън-Уаймарк, "но те винаги ще останат загадъчни".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.