Националната астрономическа обсерватория в Рожен става на 35 години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2016 в 15:40 5206 0

Честването на 35-годишнината от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен към Института по астрономия, БАН, ще се проведе в Големия салон на БАН (ул.” 15-ти ноември” №1, гр. София) тази вечер, 18 април, от 18:00 часа.

Програмата включва презентация „Под небето на Родопите” на проф. Илиан Илиев, посветена на историята и достиженията на Обсерваторията, премиера на документалния филм “Поглед към звездите” на режисьора Христина Вардева, заснет през 2014 г. в НАО Рожен, и музикално изпълнение на рок група КОНТАКТъ, чийто членове са астрономи и със специалното си представяне ще докажат всестранно развитите заложби на младите български учени, съобщава страницата във фейсбук на събитието.

Гостите на събитието ще могат да разгледат и изложба на постери, посветени на НАО Рожен.

Най-големият астрономически комплекс на Балканите – Националната Астрономическа Обсерватория Рожен, официално е открит на 13 март 1981 г. За тези 35 години, по официални данни от Обсерваторията са публикувани над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации. По данни на световните бази данни за научна литература, в периода 1996 – 2014 г. България се нарежда на 39-то място от 163 страни по публикационна активност и качество на научните публикации в областта на астрономията и астрофизиката.

Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в Обсерваторията по време на практики и школи. Посетителите са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !