Научаваме повече за Земята чрез сателити

Как Европейската космическа агенция се бори срещу природни бедствия и глобалното затопляне ще научим на форума Ratio

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 12:35 2478 0

Ураганът Ирма над островите Кайкос.

Земята е единственият дом, на който човечеството може да разчита – затова трябва да следим отблизо състоянието на нашата планета и да разбираме как се развиват и взаимодействат различните й елементи.

Тази идея стои в основата на сателитната програма “Коперник”, за която ще научим повече от форума за популярна наука Ratio на 5 ноември в Sofia Event Center.

За програмата ще говори Удриволф Пика (Udrivolf Pica), консултант към Европейската комисия, която ръководи “Коперник” заедно с Европейската космическа агенция.

Udrivolf Pica

В рамките на “Коперник” 6 семейства сателити успяват да следят в детайли цялото земно кълбо. Това е най-мащабната програма за наблюдение на Земята, фокусирана върху околната среда. Сред основните посоки на изследвания са атмосферният състав, температурните промени, нивата на океаните и моретата, промяната на горските масиви, популациите на морските обитатели и биоразнообразието на сушата. Наблюдавайки отделни елементи от околната среда, учените следят резултатите от климатичните промени, развитието на различни екосистеми под влиянието на природата и човека.

Тези мисии ни дават ценна информация, която е достъпна за всички - учени, политици, обществени организации, предприемачи и обикновени граждани. Така “Коперник” се превръща не само в източник на знания, но и в инструмент за създаване на нови технологии, нови пазари и нови работни места.

Ураганът Хосе. Снимка: “Коперник”

“Дори на пръв поглед да изглежда статична, Земята се променя постоянно. “Коперник” ни помага да разберем тази еволюция и да научим повече за планетата ни,” коментира Удриволф Пика, който ще разкаже повече за приложенията на програмата на Ratio.

Цъфтящи водорасли. Снимка: “Коперник”

Пика работи с Европейската Комисия от 2015 година, като в момента е част от Copernicus Support Office (CSO) – звено за промотиране на “Коперник” на регионално ниво. Преди това се е занимавал с изследвания на инженерните системи в NASA и е работил върху анализ и дизайн на космически мисии в Сколковския институт по наука и технологии в Москва, Русия.

Снимка: “Коперник”

Освен представянето на програмата “Коперник”, на Ratio ще можете да чуете повече за тъмната енергия и тъмната материя във Вселената от д-р Стивън Голдфарб, CERN, както и за психологията зад паранормалните преживявания - от проф. Кристофър Френч, Goldsmiths, University of London.

Допълнителна информация за темите и билети за събитието ще намерите на http://ratio.bg/forum2017/

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !