Научнопопулярна лекция: "Мисия Свръхнови"

Събитието ще се състои на 14-ти юли

Катя Димитрова Последна промяна на 28 юни 2016 в 08:00 1649 0

Връзката между история и астрономия винаги е вълнувала хората от древността. Като най-старата наука, астрономията ни е давала винаги причини да разгърнем нашето въображение за какво има около нас.

На 14-ти юли ще се проведе специална лекция, посветена на свръхновите - колосални избухвания, които се случват в крайните етапи на живот на масивните звезди. Те позволяват създаването на повечето химически елементи, които познаваме и са основни за появата на живот във Вселената.

Лекцията ще бъде съчетана и с разказ за екзотичния Великденски остров, където предстои световна научна конференция, посветена на свръхновите. Лекторите ще разкажат за магията на Великденският остров със своето богатство от археологически находки, легенди и исторически пътешествия.

Всеки гост ще има възможност да подпомогне участието на Ганчо Ганчев на тази конференция, за да представи успехите на българската наука.

Събитието ще бъде открито от гл. ас. д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на ФзФ на СУ, главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ и лектор в Планетариума на Детски научен център „Музейко“.

Домакин ще бъде ОКИ „Музей за история на София“. Лекцията се провежда с подкрепата на ОКИ, Музей на София-Надежда Кирова, Лаборатория за изкуство и наука за деца- г-жа Мариана Аккарпат, Физическия факултет на СУ, сп. ВВС ЗНАНИЕ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !