08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Необичайни скали, подобни на "карфиол", може да съдържат улики за древен живот на Марс (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 февруари 2016 в 13:50 180391
Една снимка, направена от марсохода Spirit показва кварцови образувания показващи се от почвата, които може да са били формирани от микробен живот. Снимка: NASA / JPL-Caltech

Необичайни кварцови образувания, заснети от марсоход на НАСА, силно напомнят на структурите, които образуват микроорганизмите около гейзери на Земята.

Търсенето на признаци на живот на Марс продължава десетилетия, но досега учените са открили само безплодна пръст и камъни. Сега двама астрономи предполагат, че множество странно оформени минерали в един марсиански кратер може би е следата, която всички очакваме отдавна, пише в прессъобщение Институтът Смитсониън.

През 2008 г. учените обявиха, че ровърът на НАСА Spirit е открил находища на минерал, наричен млечно силициев двуокис вътре в кратера Гусев на Марс. Външните слоеве на минерала са покрити с малки възелчета, които приличат на глави карфиол, покълнали от червената пръст.

Никой не знае със сигурност как тези форми, наречени "микроскопични кварцови издатини"(micro-digitate silica protrusions) са се образували. Но въз основа на последните си открития в чилийската пустиня Атакама, Стивън Ръф (Steven Ruff) и Джак Фармър (Jack Farmer) от Arizona State University в Темпе, твърдят, че силициевите форми са изваяни от микроби. На среща на Американския геофизичен съюз през декември, те изнесоха случая, посочвайки, че тези странни минерали може би са най-доброто доказателство за някогашен живот на Марс.

Тези кварцови издатини са намерени близо до района "Home Plate" на кратера Гусев, където геолози смятат, че е имало горещи извори или гейзери. Някои хидротермалните области на съвременната Земя, които приличат на Марс в древната му минало.

В своите експедиции до El Tatio, Стивън Ръф (Steven Ruff) и Джак Фармър (Jack Farmer) са намерили кварцови образувания около гейзери, които приличаат много на тези, забелязани на Марс. Снимка: Flickr CC BY-ND 2.0

Когато Ръф се взира внимателно в кварцовите образувания в El Tatio, област в Атакама, с повече от 80 гейзери, вижда форми, забележително подобни на тези, които Spirit бе видял на Марс. Подобни минерални образувания на марсианския "карфиол" съществуват също и в националния парк Йелоустоун в Уайоминг и вулканичната зона Таупо в Нова Зеландия. Във всичките тези места, силициевият диоксид носи фосилизираните отпечатъци на микробен живот.

Ако се потвърди, този "карфиол" от силициев диоксид може да остане в историята като най-голямото откритие в астробиологията. Но е трудно да се докаже биологичния му произход, особено от милиони километри разстояние.

Затова всичко, което можем да кажем е, че може би тези загадъчни израстъци са минерални следи от древни извънземни организми, които някой трябва да изследва.


Пенчо 05.02 2016 в 20:52 1
+ 22
- 0
Прекалено бомбастично заглавие...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.