Непал и Китай обявиха, че според ново измерване, Еверест е по-висок с почти метър от считаното досега

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 декември 2020 в 14:34 3453 0

Кредит Pixabay

Най-високата точка на Земята става дори още по-висока. Връх Еверест се намира на 8 848,86 метра над морското равнище, показват резултатите от ново проучване, представени днес. Това е почти един метър повече от надморската височина, призната преди от правителството на Непал.

Повишението, което е обявено на 8 декември в съвместно изявление на Службата за проучване на Непал и китайските власти, е кулминацията на многогодишен проект за окончателно измерване на легендарната планина. Като първото сериозно проучване на Еверест от 16 години насам, усилията са следени отблизо от географската общност - особено учени, анализиращи как опустошително земетресение с магнитуд 7,8 през 2015 г. е повлияло на региона.

Миналата пролет малка група непалски геодезисти и водачи издържат силния студ при нощно изкачване, достигайки върха в 3 часа сутринта местно време, за да могат да извършват работата си безпрепятствено от тълпите любители алпинисти и да се опитат да разрешат проблема. 

„Искаме да предадем посланието, че можем да направим нещо със собствените си ресурси и техническа работна ръка,“ разказва пред National Geographic миналата година Химлал Гаутам (Khimlal Gautam), главен изследовател на проекта.

Технологични върхове

През 1856 г. математикът Радханат Сикдхар (Radhanath Sickdhar) установява, че Еверест е най-високата планина в света, докато работи върху Голямото тригонометрично проучване, проект, посветен на проучване и картографиране на индийския субконтинент. Оттогава насам няколко проучвания се стремят да определят истинската височина на планината с най-добрите налични технологии за своето време.

До появата на сателитите геодезистите използват устройство, наречено теодолит, прецизен оптичен инструмент, монтиран на статив, за измерване на ъгли между две определени точки. Премествайки тежката си екипировка от връх на връх, изследователските екипи постепенно измерват височината на Еверест от морското равнище, движейки се на зигзаг на север от Бенгалския залив, докато успеят да видят върха.

Проучване от 1954 г., използващо подобна техника, изчислява, че Еверест се намира на 8 848 метра над морското равнище, число, което все още е признато от много страни и издатели на карти.

През 1999 г. проучване, водено от картографа и изследовател Брадфорд Уошбърн (Bradford Washburn) и спонсорирано от Националното географско общество, е първото, което използва GPS технология за измерване на връх Еверест. Работата на този екип дава надморска височина от 8 850 метра - цифрата, която все още се използва от Обществото, докато новите измервания бъдат напълно проверени.

Покачващо се вълнение

За да направят новото си проучване възможно най-пълно, екипът на Непал решава да използва и двете техники. На 22 май 2019 г. Гаутам покорява Еверест с четирима колеги и разполага GPS приемник, заедно с проникващ в земята радар, за да измери дълбочината на снега, натрупан върху скалите на върха. Междувременно екипи от геодезисти чакат на осем обекта с изглед към върха, за да определят котата му при изгрев слънце, когато атмосферата е най-чиста, с модерни лазерни теодолити.

Но след като Службата за проучване на Непал завършва работата си на терен миналата година, проектът потъва в международната политика. По време на държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин (Xi Jinping) в Непал през октомври 2019 г. служители обявяват, че двете страни ще си сътрудничат при повторното проучване на планината, забавяйки разкриването на новата височина. Екип от китайски геодезисти работят на северната страна на планината тази пролет, измервайки върха, използвайки китайската мрежа от сателити Бейду, съперник на GPS системата.

След като резултатите бяха обявени днес, представители на двете страни изразиха изключително доверие в новите височини. Но Гаутам бърза да отбележи, че колкото и точни да са те, всяко проучване идва с известно поле за грешки.

„При картографирането в проучването не можем да намерим точната точка или надморска височина“, казва той. „Опитваме се да намерим най-вероятната стойност.“

Източник: National geographic - Mount Everest is more than two feet taller, China and Nepal announce

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !