Нобеловият лауреат Мишел Майор: Хората няма да мигрират на екзопланети

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 октомври 2019 в 10:19 4348 0

Кредит Wikipedia

Дидие Кело и Мишел Майор пред обсерваторията La Silla 2012 г.

Хората никога няма да мигрират на планета извън Слънчевата система, защото ще отнеме твърде дълго да се стигне дотам, заяви нобеловият лауреат Мишел Майор. 

Майор и колегата му Дидие Кело получиха Нобелова награда за физика на 08.10.2019г. за своите проучвания върху търсенето на екзопланети. 

"Ако говорим за екзопланети, нещата трябва да са ясни - няма да мигрираме там", съобщи Майор пред AFP след конференция, отговаряйки на въпроса за възможностите хората да се преселят на други планети. "Говорим за стотици милиони дни, ако използваме днешните технологии. Трябва да се погрижим за своята планета, тя е прекрасна и все още напълно обитаема."

Нобеловият лауреат смята, че трябва да "се прекратят твърденията, "добре, ще отидем на обитаема планета ако животът не е възможен на Земята". Това е пълна лудост."

Използвайки специално създадени инструменти в своята обсерватория в Южна Франция, Майор и Кело откриват през октомври 1995 г. това, което дотогава съществува само в научната фантастика - планета извън Слънчевата система. 

Майор е професор в Университета на Женева, а Кело е негов докторант, когато правят откритието, започнало революция в астрономията. Оттогава повече от 4 000 екзопланети са открити само в нашата галактика. 

"Това е много стар въпрос, разискван от философите - има ли други светове във Вселената?", обяснява Майор. "Ние търсим планети, възможно най-близо до нас, които може да приличат на Земята. Заедно с колегата ми започнахме това търсене на планети и показахме, че е възможно да ги изучаваме".

Майор смята, че следващото поколение ще отговори на въпроса дали има живот на други планети. 

"Не знаем! Единственият начин да разберем, е да развием техники, които да ни позволят да открием живот от разстояние", добавя ученият. 

Източник: Agence France Press - Humans will not 'migrate' to other planets, Nobel winner says

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !