09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов вариант във Франция на SARS-CoV-2, който може да избегне PCR тестовете

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 март 2021 в 08:01 46850

Френското Министерство на здравеопазването съобщава за нов вариант на SARS-CoV-2, за който се подозира, че може по-трудно да се идентифицира с помощта на сегашния златен стандартен метод за откриване на COVID-19 - PCR тестът. 

Новият вариант, наричан "бретански", тъй като е открит в Бретан, Западна Франция, е бил изолиран там в група от осем хоспитализирани пациенти, като всички са имали класическите симптоми на COVID-19. Първо са тествани отрицателно с помощта на PCR тест, а след това положително с помощта на кръвни тестове или проби на дълбоки респираторни тъкани. И осемте пациенти са починали

Националният референтен център на Института Пастьор предполага, че новият вариант, открит във Франция, е получен от настоящ известен вариант, клад 20С. Сега изследователите изследват дали генетичните модификации в новия вариант затрудняват откриването на новия вариант, или откриването му е пропуснато поради грешки в самите тестове за PCR, които биха могли да дадат фалшиво отрицателни резултати. 

В декларация, публикувана от здравното министерство, се казва, че ранният анализ не показва, че новият вариант е по-трансмисивен (по-лесно се разпространява) или че може да причини по-тежка болест, но в момента се провеждат изследвания, за да се потвърди това.

"Текат задълбочени разследвания, за да се разбере по-добре този вариант и неговото въздействие. Ще се проведат и експерименти, за да се определи как този вариант реагира на ваксинацията и на антителата, образувани по време на предишни инфекции", се казва в изявлението на здравното министерство. 

Вариантите са естествено явление при всеки вирус и неговата еволюция, тъй като той продължава да се репликира и разпространява през популацията.

Досега няколко варианта на SARS-CoV-2 предизвикаха опасения в международен план - това са вариантите от Великобритания, Южна Африка и Бразилия, тъй като има индикации, че те могат да имат повишена трансмисивност или да имат по-високи нива на смъртност. 

Но това, което изглежда различно за новия вариант във Франция досега, е, че той се пропуска от стандартното PCR тестване. Въпреки че ранният анализ не предполага, че вариантът е по-трансмисивен или има повишена смъртност, той поражда опасения, че вариантът на вируса може да избегне откриването чрез обичайните практики за тестване на PCR и следователно циркулира неоткрит, затруднявайки усилията за проследяване на контактите.

Във Франция се полагат големи усилия за проучване на новия вариант. Министерството на здравеопазването на Франция съобщи за новия вариант на международните власти, а Световната здравна организация поставя варианта под наблюдение. .

Източник: France Reports New SARS-CoV-2 Variant That Might Be Evading PCR Tests, iflscience


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.