Нова нанотехнология намалява симптомите на цьолиакията с 90 %

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 октомври 2019 в 10:25 6020 0

Кредит pixabay

Учени от Северозападния Университета в САЩ разработват технология, която може да облекчи страданията на болните от цьолиакия, използвайки биоразградими наночастици, които скриват част от глутена. 

Цьолиакията (глутенова ентеропатия) е вродено автоимунно заболяване, при което хората не могат да преработват докрай храни, съдържащи глутен. Глутенът е естествен протеин, съдържащ се в пшеницата и някои други зърнени култури и е безвреден за хората, които не страдат от специфичната вродена или придобита форма на заболяването.

Но за болните изборът на храни често е сериозно предизвикателство, защото консумацията на ежедневни продукти като пшенични хляб и тестени изделия могат да предизвикат редица симптоми като стомашна болка, диария, обриви и др. 

При новата технология наночастиците се инжектират в кръвта на пациента. Те изглеждат за имунната система като безвредни структури и така макрофагите - клетки, които премахват подобни частици от тялото - ги поглъщат, заедно със скрития глутен.

Клетките - "прахосмукачка" представят на имунната система алергена или антигена като нормална структура, разказва ученията Стивън Милър (Stephen Miller). 

"Тогава имунната система спира атаката си към алергена и се връща към нормалното си състояние", добавя Милър.

Учените вече са тествали наночастицата във фаза 2 на клинично изпитване върху хора, страдащи от цьолиакия.

На някои от участниците се дава интравенозно лекарство с наночастицата, а на контролната група - не. След седмица, всички участници започват да се хранят с глутенсъдържащи храни за 14 дни. Учените откриват, че пациентите от експерименталната група изпитват 90% по-слаба имунна реакция и раздразнение, в сравнение с контролната група.

До момента технилогията е изпробвана само за лечение на цьолиакия, но учените смятат, че е възможно да се използва срещу алергия от фъстъци, мултиплена склероза, диабет тип 1 и други, действащи по същия механизъм заболявания.

Източник: Futurism - NANOPARTICLE TECH REDUCES CELIAC DISEASE SYMPTOMS BY 90%

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !