05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови бебета са заснети в група от най-редките горили на света

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 юли 2020 в 13:37 31760
Снимката на групата критично застрашени речни горили. Снимка: WCS Nigeria

На света са останали едва 300 речни горили (Gorilla gorilla diehli), което ги прави най-застрашения подвид горили, доведени почти до изчезване от бракониерство. Тези животни обитават най-стръмните и недостъпни планински склонове на границата между Нигерия и Камерун. 

Обикновено консервационните биолози откриват присъствието на горилите индиректно по леговища или следи в райони за хранене, но сега видео капан в планините Мбе в Нигерия улавя на запис невиждана досега група от големите човекоподобни маймуни. Още по-вълнуващото е, че в групата има и бебета на различна възраст.  

"Страхотно вълнуващо е да видим толкова много млади речни горили - обнадеждаващ знак, че те са добре защитени и се възпроизвеждат успешно, след десетилетия на лов", обяснява Инаойом Имонг (Inaoyom Imong), директор на Дружеството за защита на дивата природа (Wildlife Conservation Society (WCS)) на Нигерия. "Докато ловците в района вече не преследват горилите, заплахите за тях остават и трябва да продължим да подобряваме ефективността на нашите усилия за защита".


Група речни горили с малко в планината Мбе, Нигерия през май 2020. Кредит: © WCS Nigeria

От 2005 г. насам WCS и Асоциацията за консервация на планините Мбе управляват мястото, където горилите са забелязани скоро. Освен, че назначават местна "еко-охрана", която патрулира и опазва убежището на животните, WCS помага и да се отбележи важността на защитата на горилите в общностите, които живеят близо до хабитата им. Рядката гледка на речни горили, заснета в парка, идва да припомни, че само общите усилия могат да помогнат за опазването на тези животни.

В последното десетилетие, речните горили са забелязвани изключително рядко. През 2017 г. млада мъжка горила е забелязана извън защитената зона в планинското убежище в планината Афи, в близост до няколко селища. Предполага се, че той търси партньорка от друга група, което да позволи на генетичния фонд на този критично застрашен вид да остане разнообразен. Докато в миналото такова взаимодействие би било застрашено от хората, повишеното внимание към опазването на вида позволява мъжкият, наречен Ичи, да остане необезпокояван. 

Въпреки че Ичи не е част от групата, заснета тази година, бебетата показват, че популацията все пак се размножава успешно.

Източник: IFLScience - World’s Rarest Gorilla Caught On Camera With Babies In Tow


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.