31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови снимки на НАСА показват кратера, направен от разбития "Скиапарели"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 октомври 2016 в 10:59 35700

Нови снимки, направени от орбитален спътник на Марс на НАСА показват, че европейския експериментален спускаем модул "Скиапарели" е изкопал плитък кратер, когато се разби на повърхността на Червената планета миналата седмица, съобщи space.com.

Издълбан е кратер 0,5 м дълбок и почти 2.4 м широк, когато модулът среща повърхността със скорост от над 300 км/ч, разкриват новите снимки.

Изображенията са публикувани в четвъртък и показват в по-големи подробности вероятната съдба на сондата Скиапарели, която имаше за цел да тества технологията за кацане на Европейската космическа агенция (ESA), която има намерение да изпрати марсоход на Марс през 2020.

ESA загубил комуникация с Скиапарели малко преди сондата да кацне на 19 октомври. Два дни по-късно, снимки, заснети от апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter показаха мястото на кацане, свидетелстващи, че сондата може да е експлодирала.

Агенцията заяви, че все още анализира асиметричните тъмни петна около площадката, от които може да се предположи, резервоарите с гориво са експлодирали до голяма степен в една посока .

Марк МакРиън (Mark McCaughrean), старши съветник по научните въпроси в Европейската космическа агенция, заяви:

"В основата си има софтуерен проблем в компютърната система на бордовия радар. Радарът е давал непоследователна информация за това къде е в момента."

Сондата бе предварително програмирана за кацане, защото разстоянието е пречка апаратът да бъде контролиран в реално време. Заради грешката в отчитането на височината, се е предположило, че модулът е вече на повърхността.

Данните, изпратени обратно на Земята показват, че двигателите на Скиапарели, предназначени да го забавят преди окончателното приземяване, са били включени за кратко.

Окончателен доклад за катастрофата е вероятно да бъде завършен следващия месец, заяви МакРиън. "Всеки би искал да излезе по-бързо, но трябва да го направим както трябва."

Учените се надяват, че анализът на данните, ще помогнат апаратът на ExoMars 2020 да избегне същата съдба като Скиапарели.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.