Новите снимки на Церера повдигнаха повече въпроси, отколкото отговори

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2015 в 10:33 3359 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

НАСА публикува нови снимки на астероида Церера, направени от орбиталната сонда Dawn.

Новите подробности, показващи релефа на астероида, пораждат повече въпроси, отколкото отговори, но все пак - това е голяма крачка напред.

Снимките, които специалистите от НАСА показаха за първи път на провеждания в Нант (Франция), Европейски планетарен научен конгрес, са цветни и много по-ярки, за по-голяма яснота. Това позволява да се направят първите груби предположения за геоложката структура на повърхността на астероида.

Тези снимки и карти са получени от височина 1470 км от повърхността на Церера в рамките на първата фаза на картографиране нейната повърхност.

Ярките бели петна ​​в 90-километровия кратер Окатора заинтригуваха учените през пролетта, когато Dawn се приближи до астероида и направи първите снимки. Сега от НАСА клонят към хипотезата, че това са отложения от соли с неизвестен произход.

Към тези петна се прибави още една не по-малка загадка - в кратера се вижда син пръстен и отклоняващи се от него на всички страни ивици. 

"Причудливите форми на кратерите на Церера са много интересни и напомня кратерите на Рея, ледената луна на Сатурн" - обяснява Керъл Реймънд (Carol Raymond), зам. ръководител на мисията на НАСА Jet Propulsion Laboratory. - "Те са много различни от кръглите кратерите на Веста". Припомняме ви, че Dawn подробно засне Веста през 2011-2012.

На Церера, освен кратера Окатора, учените откриха също и странна планина с височина от шест километра, която се издига в средата на една напълно плоска равнина. Според професор Крис Ръсел (Chris Russell) от университета на Калифорния в Лос Анджелес, научен ръководител на мисията, тя не прилича на резултат от нито един геоложки процес, известен на науката.

Друго изненадващо откритие бяха записаните от спектрометъра на сондата три мощни електронни снопа, излъчени от повърхността на Церера. Учените предполагат, че са възникнали в резултат на взаимодействието на скали от повърхността на планетата-джудже със снопове от високоенергийни частици от Слънцето. Засега това обяснение е работна хипотеза и това наблюдение може да се добави към вече немалкия списък на нерешените загадки на Церера.

Да се ​​надяваме да се намерят скоро някои от отговорите на тези въпроси, за което ще помогнат по-нататъшните изследвания с помощта на сондата Dawn.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !