Ново изследване разкрива, че някои от викингите не са били нито руси, нито скандинавци

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 септември 2020 в 00:58 12931 0

Кредит pixabay

Викингите често са смятани за еднородна група руси синеоки войни, завземали чужди земи в ледения Север, но ново изследване, публикувано в Nature, разкрива, че древният народ може би е бил по-разнообразен, отколкото се е смятало досега.

В публикацията учените посочват, че Викингската империя включва многобройни генетично различни групи, които живеят в различни региони на съвременната Скандинавия, някои от които носят гените на южноевропейци и азиатци. 

За период от шест години, авторите на изследването секвенират генома на 442 скелета от епохата на викингите, датирани между 2 400 г. пр.н.е. и 1 600 г. сл.н.е. Така те разкриват генетичния произход на викингските популации, както и различни фракции на народа, разпространени из Северна Европа.

"Открихме, че викингите не са само скандинавци според генетичното си наследство, като анализирахме генетичните влияния от Южна Европа и Азия в тяхното ДНК, което никога не е изследвано преди. Много викинги имат високи нива на нескандинавски произход, както в, така и извън Скандинавия, което предполага смесване на генетичните потоци из Европа", обяснява авторът на изследването Мартин Сикора (Martin Sikora).

По-детайлно проучване на данните показва, че някои викингски популации се разселват из различни части на Европа, като норвежките викинги основно към Ирландия, Шотландия, Исландия и Гренландия, а шведските пътуват най-вече в прибалтийските страни. Датските викинги се насочват към Англия и генетичните последствия на тези разселвания се наблюдават и днес - 6% от британската популация носи викингски гени. 

Изследването разкрива и че викингите пътуват в семейни групи, когато атакуват чужди земи. Едно от първите нападения включва група от 41 мъже от Швеция, които в средата на 8 в. сл.н.е. отиват в Салме, днешна Естония, с две лодки и намират смъртта си в ожесточена битка. Генетичният анализ показва, че в тази група са били четирима братя и някои от другите мъже също са свързани родствено. 

Авторите откриват и доказателства, според които някои от викингите не носят скандинавски гени. Например двама души, погребани според викингските традиции в Оркни, Шотландия, всъщност са наследници на местната пиктска култура и са генетично подобни на съвременните ирландци и шотландци. Изглежда някои северноевропейски култури са асимилирани от викингите без дори генетично да се смесят с тях.

Изследвайки генетични маркери, учените откриват и че викингите са били далеч по разнообразни като външни белези, отколкото популярната култура ги представя. Според автора Еске Вилершлев (Eske Willerslev) "нашето изследване дори развенчава съвременната представа за викингите с руса коса, тъй като много са имали кестенява коса и са повлияни от генетични потоци, идващи извън Скандинавия".

Източник: IFLScience - Myth-Busting Study Reveals Vikings Were More Genetically Diverse Than We Thought

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !