Новокаледонските врани могат да определят теглото на обекта "на око" (видео)

Враните станаха първите животни с тази способност.

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 януари 2019 в 15:40 5059 0

Кредит CC0 Public Domain

Международен екип учени откри доказателства, че новокаледонските врани могат да определят теглото на даден обект като го наблюдават как се държи на вятъра, съобщава Phys.org.

Птиците станаха първите животни, които притежават тази способност.

В своята статия, публикувана в Proceedings of the Royal Society B, екипът учени от Университета в Оукланд, Университета в Кеймбридж и Университета Берта фон Сутнер и Института за наука за човешката история на обществото Макс Планк описва експериментите, които извършват с враните, уловени в дивата природа..

Хората могат лесно да преценят теглото на обектите чрез тяхното поведение във ветровити условия. При вятър една салфетка ще отлети от масата в кафене на открито например, но вилицата обикновено няма. Ние се подготвяме за тази възможност, като поставяме нещо тежко върху салфетката, но не и върху вилицата. Но досега не е открито друго същество, което да има тази способност.

Предишни експерименти, проведени върху животни, предимно шимпанзета, показват, че въпреки способността им да сортират обектите по тегло, не могат да определят теглото им само въз основа на наблюдения. 

За да разберат дали новокаледонските врани имат тази способност, изследователите хващат в дивата природа 12 екземпляра и ги тестват в  лабораторията си. Всички птици са обучени да използват теглото на даден обект като необходим критерии, за да получат награда храна. Половината от враните са обучени, че за да получат наградата си трябва да изберат по-лекият от два обекта, докато другата половина е научена, че е по-тежкият обект е необходим, за да получи наградата си.

Експериментът с два обекта и вентилатора. New Caledonian crows infer the weight of objects from observing their movements in a breeze, Sarah A. Jelbert et al.

След това, изследователите нанизват непознати за враните предмети на няколко сантиметра от земята, един по един и насочват към тях вентилатор, за да симулират слаб вятър. Леките обекти лесно се разпиляват, а тежките - остават неподвижни. След това птиците се поставят индивидуално в тестовата зона. Всяка гледа как два обекта реагират на полъха от вентилатора - тогава на враните им е било позволено да изберат един от предметите като средство за получаване на храна.

Изследователите докладват, че птиците в  73% от случаите правилно избират обекта, който ще им донесе награда, без да докосват обектите преди да ги изберат. Те твърдят, че това подсказва, че птиците са успели да разберат кои от обектите са по-тежки и които са по-леки само като наблюдават как се държат при ветровити условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !