Обществената дискусия „Научните чудеса на България” - иновации, престиж, бъдеще

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 17:26 2320 0

Кредит БАН

Българска академия на науките и в. „Стандарт“ организираха обществена дискусия на тема „Научните чудеса на България - иновации, престиж, бъдеще“, която се проведе на 3 юни 2015 г. в Големия салон на БАН.

Събитието събра представители на изпълнителната власт, научната общност, ректори на висши учебни заведения, директори на гимназии, представители на фирми, които инвестират в иновации, директори на институти на БАН, координатори на Националната академична мрежа и млади талантливи учени. С изказване в дискусията се включи и вицепрезидентът на Р България г-жа Маргарита Попова, която подчерта, че науката и образованието са отговорни пред обществото, но и политиците трябва да бъдат включени в училището по родолюбие и реализиране на успешни политики за създаване на наука и знание.

Модератори на дискусията бяха акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, Славка Бозукова – гл.редактор на в.“Стандарт“, проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов - зам.-министри на образованието и науката.

При откриване на дискусията акад. Воденичаров благодари за партньорството на екипа на в.“Стандарт“ за провеждане на националната кампания „Научните чудеса на България” и възможността, която тя дава да си припомним с гордост за приноса на българските учени в световната наука, да се потърси подкрепа за науката в България от най-широк кръг от хора и да се обърнем с грижа към младите. Те са тези, които ще продължат научно-изследователската дейност и ще бъдат творците на новите „научни чудеса“ на България. „Искрено се надявам, всичко, което си кажем днес, да излезе от рамките на тази зала и да получи подкрепа в общественото съзнание – от политици, държавници, учени, бизнес, медии, чуждестранни партньори и широката общественост. Нека да имаме самочувствието, че принадлежим към една талантлива нация “, каза в заключение Председателят на БАН.

За.-министърът на образованието проф. Николай Денков представи възможностите, които дава новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, а зам.-министър проф. Костадин Костадинов говори за държавната политика в областта на иновациите. Последваха изказвания на представители на бизнеса, висшите учебни заведения и училища, научната общност, които направиха предложения за сближаване на науката и бизнеса и съкращаване на пътя за внедряване на научните постижения в производството, както и за създаване на кадри в системата на средните и висши учебни заведения.

Акад. Петър Кендеров представи работата с младите таланти в науката с презентацията „Ученическият институт по математика и информатика - общност  за откриване и развитие на творческите способности на младите хора в България“, след което Председателят на БАН връчи грамоти на Петър Гайдаров, Григори Матеин, Марин Шаламанов, Васил Василев и Христо Стоянов - победители в най-голямото и престижно международно научно състезание за ученици INTEL ISEF, проведено в Питсбърг, САЩ.

Г-жа Славка Бозукова говори за кампанията „Научните чудеса на България”, която не е кампания за миналото, а за настоящето и бъдещето, за поощряване научната мисъл и творческата енергия на младите хора в науката. Тя представи в обобщен вид предложенията, направени по време на дискусията: откриване на 3-4 центъра за върхови постижения, които ще свържат наука и бизнес; създаване на Агенция за управление на науката и иновациите; по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ приоритетно да се финансират наши учени, които работят по европейски проекти; бизнесът да подкрепи публично-частно партньорство за развитие на кадри в средните училища; създаване на съвместни колективи между бизнеса и БАН за разработка на иновации и бързото им внедряване в производството; всяка фирма с оборот над 50 млн. лв. да заделя финансови средства за инвестиции в иновации; промяна на нормативната база, така че всеки успешен патент да получана бързо лиценз и внедряване в производството и подкрепа на младите таланти в науката и подпомагане на реализацията им в България.

Форумът постави началото на националното електронно гласуване за избор на „Научно чудо на България” и „Млад откривател”, които бяха събрани като предложения от началото на годината. Вотът се провежда на специално създадения за целта сайт nauchnichudesa.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !