Октоподите използват черупки за оръжие (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 11:09 5282 0

Октоподите, обитаващи залива Джервис в източната част на Австралия, не само да се бият помежду си, но и използват черупки и всякакви отпадъци за оръжие, като ги хвърлят по врага си.

Това необичайно поведение е наблюдавал международен екип от биолози, водени от Питър Годфри-Смит (Peter Godfrey-Smith) от Университета в Сидни (Австралия), а докладът за това е направен по време на годишната конференция Behavior-2015.

Преди няколко години, Питър Годфри-Смит и колегите му забелязали, че в залива на Джервис, който се намира недалеч от Сидни, има голям брой октоподи от вида Octopus tetricus. Тук те имат много храна, но не и естествен подслон. Ето защо те се струпват по много на открито пространство. Тази висока концентрация е довела до това, че октоподите Octopus tetricus, обитаващи залива Джервис, са развили доста сложни социални отношения.

По-специално, учените забелязали, че тези октоподи умеят да се замерват с боклук и се опитали да разберат защо го правят.

Биолозите внимателно документирали как октоподите хвърлят един към друг боклук. Ето кратко видео за този вълнуващ процес.

За да замери противника, октоподът първо събира известно количество отпадъци, а след това го захвърля с всичките си осем пипала, заедно с реактивната струя. Събират не само прах, но и водорасли, миди и други предмети, които могат да се намерят на морското дъно. Този облак от прах за известно време обърква жертвата.

Както се оказа, в повечето случаи, жертва на подобна боклучена атака става мъжки октопод, който се опитва да се чифтоса с женската против волята й. След опитите да отклони мъжкия от желанието му за чифтосване, женската хвърля по провалилия се ухажор куп черупки. Понякога се случва октоподите да се замерват и без видима причина. Според учените, октоподът просто почиства своя дом или може би, тренира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !