Опасен парадокс: Физическата активност може да ускори натрупването на рискови фактори за инфаркт

Ваня Милева Последна промяна на 24 септември 2021 в 00:01 9627 0

scitechdaily

Физическата активност може парадоксално да ускори натрупването на калциеви отлагания (плака) в коронарните артерии, чието количество се използва за оценка на бъдещия риск от сърдечно-съдови заболявания, установява изследване, публикувано онлайн в списание Heart.

Но констатациите са, че рисковете не надвишават многобройните ползи за здравето от упражненията, подчертават изследователите.

Количесъвото на калциевата плака в коронарната артерия или накратко CAC (coronary artery calcium) резултатът се използва за насочване към терапия за предотвратяване на инфаркт или инсулт. Статините са едни от най-често срещаните лекарства, предписвани на хора с резултат CAC 100 и повече.

Редовната физическа активност е свързана с намаляване на риска от затлъстяване, диабет, инфаркт/инсулт и смърт, наред с много други.

Но изследването показва, че въпреки тези важни ползи за здравето, хората, които са много физически активни, изглежда имат високи нива на калциеви отлагания в коронарните им артерии. Макар че не е ясно дали самото упражнение може да бъде свързано с калцификацията (втвърдяването на артериите).

В опит да проучат това допълнително, изследователите са изследвали здрави възрастни, които са били подложени на редовни цялостни прегледи в два големи здравни центъра в Сеул и Сувон, Южна Корея, между март 2011 г. и декември 2017 г., като част от здравното проучване на Kangbuk Samsung.

При всеки медицински преглед участниците попълват въпросник, който включва въпроси относно медицинската и семейната история, начина на живот и образователните постижения. Теглото (ИТМ), кръвното налягане и кръвните мазнини също са отбелязвани.

Физическата активност официално е категоризирана при първия преглед като неактивна, умерено активна или „подобряваща здравето“ (интензивна) физически активна, като се използва валидиран въпросник.

Сканиранията проследяват развитието и/или прогресията на калцификация на коронарната артерия, което след това се оценява (CAC резултат) за среден период от 3 години.

Около 25 485 души (22 741 мъже и 2744 жени), на възраст най-малко 30 години и с най-малко два CAC резултата, са включени в крайния анализ.

Около 47% (11,920), 38% (9683) и 15% (3882) от тях са били съответно неактивни, умерено активни и интензивно физически активни, което е еквивалентно на бягане 6,5 км/ден.

Тези, които са били по-активни физически, най-често са били по-възрастни, по-рядко са пушачи от по-малко физически активните участници. Те също така са имали и по-нисък общ холестерол, по-високо кръвно налягане и съществуващи доказателства за калциеви отлагания в коронарните им артерии.

Степенна връзка между нивото на физическа активност и разпространението и прогресията на калцификацията на коронарната артерия се появи с течение на времето, независимо от CAC резултатите в началото на периода на наблюдение.

Очакваните коригирани средни резултати за CAC и в трите групи в началото на периода на наблюдение бяха съответно 9.45, 10.20 и 12.04.

Но по-високата физическа активност е свързана с по-бързото прогресиране на CAC резултатите както при тези без калциеви отлагания, така и при тези, които вече са имали CAC резултат в началото на периода на наблюдение.

В сравнение с тези, които са били неактивни, очакваното коригирано 5-годишно средно увеличение на CAC резултатите при умерено и интензивно активни участници е съответно 3.20 и 8.16, дори след отчитане на потенциално влияещи фактори, включително ИТМ, кръвно налягане и мазнини в кръвта.

Това е наблюдателно изследване и като такова не може да установи причината. Изследователите също така признават няколко ограничения на изследването, включително липсата на обективна оценка на физическата активност (тя се дава от самите участници) и няма данни за инцидентни инфаркти/инсулт или за CAC плътност или обем.

Физическата активност може да увеличи коронарната атеросклероза (стесняване на артериите) чрез механичен стрес и нараняване на съдовата стена и чрез физиологичните реакции, които предизвиква, като например повишаване на кръвното налягане и паращитовидния хормон, обясняват те. Физическата активност може също да промени ефекта от диетата, витамините и минералите, предполагат изследователите.

„Втората възможност е, че физическата активност може да увеличи CAC резултатите, без да увеличава риска от [сърдечно -съдови заболявания]“, пишат авторите.

„Ползите от физическата активност за сърдечно-съдовата система са неоспорими“, подчертават те, повтаряйки здравните препоръки, препоръчващи поне 150–300 минути/седмица с умерена интензивност или 75–150 минути/седмица с интензивна аеробна физическа активност.

„Пациентите и лекарите обаче трябва да имат предвид, че практикуването на физическа активност може да ускори прогресията на коронарния калций, вероятно поради укрепването, стабилизирането и калцирането на плаките“, заключават изследователите.

В свързана редакционна статия д-р Гаурав Гюлсин (Gaurav Gulsin) и Аластър Джеймс Мос (Alastair James Moss) от Катедрата по сърдечно -съдови науки на Университета в Лестър питат: „Тези констатации означават ли, че трябва да спрем да използваме скалата на калция в коронарните артерии за оценка на исхемичната болест на сърцето?“

Изследването подчертава сложността на тълкуването на CAC резултатите при пациенти, които са повишили физическата си активност или са започнали да приемат статини - също така са свързано с по-високи резултати, посочват те.

„Докато привържниците [на използването на CAC теста] твърдят, че това е ефективен инструмент за скрининг за субклинична атеросклероза при асимптоматични индивиди, клиницистите трябва да бъдат предпазливи относно прекомерната употреба на този тест при иначе здрави индивиди“, предупреждават авторите.

В свързан подкаст д-р Мос обяснява, че некалцираната плака, която е по-нестабилна и по-вероятно да се разкъса, може да бъде по-важна и трябва да бъде проследена, за да се оцени бъдещият риск от инфаркт или инсулт.

„Възможно е целта, която трябва да търсим, да е некалцифицираната плака, а не калцифицираната плака“, предполага той. Това не се вижда от сканиранията, използвани в това проучване.

„Нарастващите нива на калцификация на коронарните артерии са явление, което се наблюдава както в отговор на ефективно лечение като терапия със статини, така и от физически упражнения. Но не е задължително да се счита, че редовната проверка на калция е най-добрият начин за точна оценка на риска от [сърдечно -съдови заболявания] при тези индивиди.

„Ясно е, че упражненията са един от най-добрите начини за контрол на сърдечно-съдовия риск при [хора без симптоми]“, подчертава д-р Мос.

Справка:

“Physical activity and the progression of coronary artery calcification” by Ki-Chul Sung, Yun Soo Hong, Jong-Young Lee, Seung-Jae Lee, Yoosoo Chang, Seungho Ryu, Di Zhao, Juhee Cho, Eliseo Guallar and Joao A C Lima, 20 September 2021, Heart.
DOI: 10.1136/heartjnl-2021-319346

“Coronary artery calcium paradox and physical activity” by Gaurav S Gulsin and Alastair James Moss, 20 September 2021, Heart.
DOI: 10.1136/heartjnl-2021-319868

Източник: Dangerous Paradox: Physical Activity May Hasten Build-Up of Heart Attack Risk Factor, BMJ

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !