Определиха каква физическа активност ни е нужна, за да компенсира седенето цял ден

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 ноември 2020 в 00:34 5683 0

Кредит Pixabay

Знаем, че да прекарваме часове наред в седнало положение не е добре за нас, но колко упражнения са необходими, за да се противодейства на отрицателното въздействие върху здравето на един ден прекаран на бюрото? Ново проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine предполага, че около 30-40 минути упражнения на ден са достатъчни.

До 40 минути "физическа активност с умерена до енергична интензивност" всеки ден е приблизително необходимото количество, за да се балансират 10 часа седене, се твърди в изследването - въпреки че всякакви упражнения или дори само изправяне помагат до известна степен.

Това заключение се основава на мета-анализ на девет предишни проучвания, включващ общо 44 370 души от четири различни страни, които са носили някакъв вариант на фитнес тракер.

Анализът установява, че рискът от смърт сред хората с по-заседнал начин на живот нараства, докато времето, прекарано в упражнения с умерена до силна интензивност намалява.

"При активни хора, които извършват около 30-40 минути физическа активност с умерена до силна интензивност, връзката между голямото време на седене и риска от смърт не се различава значително от тези с ниско време на седене", пишат изследователите в своята статия.

С други думи, извършването на някакви средно интензивни дейности - колоездене, бързо ходене, градинарство - може да намали риска от по-ранна смърт до това ниво, което бихте имали, ако не прекарвахте много време седнали. Тази връзка може да се види в натрупаните данни от десетките хиляди хора.

Докато мета-анализите като този винаги изискват сложно свързване на елементи от отделни проучвания с различни доброволци, срокове и условия, ползата от това конкретно изследване е, че разчита на сравнително обективни данни от носимите устройства, а не на данни, докладвани самостоятелно от участниците.

Изследването е публикувано едновременно и с Глобалните насоки на Световната здравна организация 2020 относно физическата активност и заседналото поведение, съставени от 40 учени от шест континента. В специално издание на British Journal of Sports Medicine са публикувани както новото проучване, така и новите насоки.

„Тези насоки са много навременни, като се има предвид, че сме в средата на глобална пандемия, която ограничава хората в затворени пространства за дълги периоди и насърчава засилването на заседналото поведение“, разказва изследователят на физическата активност и здравето на населението Емануел Стаматакис (Emmanuel Stamatakis) от Университета на Сидни в Австралия.

„Хората все още могат да защитят здравето си и да компенсират вредните последици от физическото бездействие“, допълва Стаматакис, който не участва в мета-анализа, но е съредактор на BJSM. „Както тези насоки подчертават, всяка физическа активност се брои и всяко количество от нея е по-добро от нищо.“

Изследванията, базирани на фитнес тракери, са в голяма степен в съответствие с новите насоки на СЗО, които препоръчват 150-300 минути физическа активност с умерена интензивност или 75-150 минути със силна интензивност всяка седмица за противодействие на заседналото поведение.

Изкачването по стълбите, вместо да използвате асансьора, играта с деца и домашни любимци, практикуването на йога или танци, домакинските задължения, разходките и колоезденето - всичко това се предлага като начин, по който хората могат да бъдат по-активни - и ако не можете веднага да се справите с 30-40 минути, започнете с по-малко.

Даването на единни препоръки за всички възрасти и типове тяло е сложно, въпреки че 40-минутната времева рамка за активност се вписва в предишните изследвания. С публикуването на повече данни трябва да получим повече информация за това как да бъдем здрави, дори ако трябва да прекарваме продължителни периоди от време седнали на бюро.

"Въпреки че новите насоки отразяват най-добрата налична наука, все още има известни пропуски в знанията ни“, допълва Стаматакис. "Все още е ясно например къде точно е границата за" прекалено много седене ". Но това е поле за изследвания, което се развива бързо и се надяваме, че ще имаме отговори след няколко години."

Източник: Science alert - Scientists Figured Out How Much Exercise You Need to 'Offset' a Day of Sitting

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !