Още валежи, опасност от наводнения и свлачища до края на месеца

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2018 в 14:15 5434 0

Кредит Meteo Balkans

Карта на очакваните количества валежи за до края на месеца. На картата са положени карти от модела arpage.

„Времето на Балканския полуостров и Източна Европа ще остане почти без промяна”, твърдят синоптиците от Meteo Balkans. Краткотрайните обилни валежи ще продължат до края на месеца.

„През следващите дни температурите ще се повишат, но ще останат ниски за това време на годината. В следобедните часове на много места, ще се образуват гръмотевични бури, ще паднат и краткотрайни валежи, придружени и от гръмотевици.”

Според групата синоптици особено внимание заслужава високият риск от нови наводнения над Централна и Южна България. Свлачищата, заради преовлажняването на почвата, са другата опасност, съобщава Meteo Balkans:

„Прекомерните валежи през изминалите дни, повишиха значително нивата и на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на нови свлачища”.

Синоптиците предупреждават за значителни валежи като очакваните стойности ще са между 30 - 70 л/кв.м, а също и че ще се създадат условия за обилни валежи късно вечерта срещу 27-ми юли над Северозападна и Централна България, както и над Североизточна Румъния.

"Черноморски циклон ще определя дъждовното и хладно за сезона време на Балканите. За съжаление циклогенезиса над Балканите ще се задържи и през следващите 72 часа, което ще създаде и предпоставки за още валежи у нас. Нови валежи ще обхват и Сърбия, очакват се и нови наводнения у нас и над Сърбия през следващите 72 часа".

На картата са показани къде е най-висок риска от наводнения. Взети са под внимание състоянието на почвите, както и хидрометеорологичната мрежа. Източник: Meteo Balkans

Тази вечер на много места над Дунавската равнина ще се развиват гръмотевични бури , очакват се и валежи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !