Основните литературни сюжети са само шест

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2016 в 13:00 9062 0

Кредит Andrew J. Reagan et al. / arXiv.org

Един от шестте основни видове сюжети: "прераждане".

Екип от учени от САЩ и Австралия, анализирайки промените в емоциите в популярни текстове на литературни произведения, са намерили в тях няколко основни типа сюжети.

Сред тях най-популярни са:

  1. Убий чудовището (пример: Беоулф).
  2. От дрипи към богатство (пример: Пепеляшка).
  3. Търсене (пример: Рудниците на цар Соломон),
  4. Пътешествие и завръщане (пример: Машината на времето).
  5. Комедия (пример: Сън в лятна нощ).
  6. Трагедия (пример: Ана Каренина).
  7. Прераждане, метаморфоза (пример: Красавицата и звярът).

Проучването е публикувано като препринт в сайта arXiv.org.

За ​​анализ на емоциите е използван алгоритъма "хедонометър" (Hedonometer), основан на речник, в който за всяка дума съответства цифрова стойност, която отразява емоцията в думата. "Радостните" думи имат положителни стойности и обратното. Авторите са изследвали 1737 художествени произведения, не по-дълги от 200 000 думи, изтеглени от свободната библиотека на проекта Гутенберг (Free ebooks by Project Gutenberg). За всеки текст се изчислява средната емоционална окраска в окъс от 10 000 думи.

Схематично описание на алгоритъма. Източник: Andrew J. Reagan et al. / arXiv.org

За всички текстове, учените получават характерна крива, която показва как се променя емоционалната окраска на текста. Използвайки сингулярно разлагане по набор от прости криви (синусоиди с различен период), авторите са успяли да опишат и обединят по-голямата част в шест основни сюжетни криви.  

"Тези шест криви могат да работят както сами, така и като елементи, които изграждат една по-сложна история," - разказва Ендрю Рейган от Университета на Върмонт, водещ автор на изследването.

1. Постепенен възход: "Алиса в страната на чудесата";
2. Постепенен спад: трагедии като "Ромео и Жулиета";
3. Падение и възход - истории от типа "човек, паднал в яма";
4. Възход и падение - като митът за Икар
5. Зигзаг възход-падение-възход (Пепеляшка)
6. Падение-възход-падение - ужасни истории като за Едип цар..

Шестте основни емоционални криви. Всичките шест сюжети са разделени на три двойки, в които от една и съща крива, взета с различни знаци, получили два различни типа. Най-простите сюжети - тип SV 1 - Алиса в страната на чудесата" и  различни трагедии - се описват с крива без върхове и спадове. По-сложните видове - тип SV 2 - "Прераждане" и "Убий чудовището" - имат един екстремум, останалите два вида - като "Пепеляшка" и "Едип цар" - имат два върха. Източник: Andrew J. Reagan et al. / arXiv.org

Авторите отбелязват, че описаните в работата закономерности характеризират произведенията само в глобален мащаб, всъщност на емоционална интензивност варира много повече от сцена на сцена, само че тези колебания са много по-малки на фона на големите върхове и спадове. Например в романа "Хари Потър и даровете на смъртта" от Джоан Роулинг се наблюдават най-малко 16 изразени екстремума.

По-малките емоционални колебания в книгата "Хари Потър и даровете на смъртта". Източник: Andrew J. Reagan et al. / arXiv.org

Според авторите, тези резултати добре се съгласуватс по-ранни емпирични изводи за типовете литература (например, описани в лекцията на писателя Кърт Вонегът). Учените също така предполагат, че техният подход може да се използва не само за анализ, но също така и за автоматично писане на художествени текстове като се използва като отправна точка някоя от основните емоционални криви.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !