30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Останки на средновековен войн са открити на дъното на езеро в Литва

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 ноември 2020 в 05:50 20610
Останките, открити на дъното на езерото, заснети от водолазите. Снимка: Services Archaeology and Heritage Association Facebook page/A. Matiukas

Преди повече от 500 години тяло на средновековен войн попада на дъното на литовско езеро и векове наред остава скрито под калта. 

Сега скелетът е открит по време на подводна инспекция на стария мост Дубингяй в езерото Асвея в източната част на Литва. Въпреки че скелетът лежи под слой пясък и тиня, сцената не е погребение, разказва археологът Елена Пранкенайте (Elena Pranckėnaitė), изследовател от Университета в Клайпеда, Литва, според Балтийската новинарска служба (BNS). По-скоро водните течения вероятно са наслагвали утайки, които са затрупали останките с течение на времето.

Учени от Медицинския факултет на Университета във Вилнюс, Литва, изследват тялото и съобщават, че човекът е мъж и е починал през 16 век, въпреки че все още не е известна причината за смъртта. Оръжия и други предмети, открити от дъното на езерото в близост до тялото, предполагат, че починалият е имал военен статус, предполага Пранкенайте. 

Преди военни човешки погребения са откривани в целия регион, но това е първият път, когато средновековен войн е открит под вода в Литва, обяснява Пранкенайте.

Мостът Дубингяй, един от най-дългите дървени мостове, които все още се използват в Литва, е построен през 1934 г., а остарелите му греди се заменят с метални стълбове, съобщава литовското Министерство на транспорта и комуникациите. Археолози си сътрудничат с любители водолази, за да извършат обследването и откриват останките на дълбочина 9 метра, докато инспектират опорната система на дървения мост, се казва в изявлението.

Предишно проучване през 1998 г. разкрива, че друг мост някога се е издигал на същото място, датиращ от 16 или 17 век - около времето, когато средновековният войник е починал, добавя Пранкенайте.

"Засега предполагаме, че тези открити човешки останки могат да бъдат свързани със стария мост, водещ до замъка Дубингяй, който се е намирал на върха на хълм на брега на езерото Асвея", смята ученият.

Откриването на останките на война е голяма изненада, но също толкова удивително е колко забележително добре са запазени скелета и артефактите. Водолазите намират чифт кожени ботуши със шпори; кожен колан с катарама; железен меч; "и два ножа с дървени дръжки", допълва Пранкенайте. Екип от археолози, антрополози и историци от Националния музей на Литва сега работят за консервацията и изучаването на предметите.

Това откритие и данни "са наистина "пресни" и все още предстои да бъдат внимателно анализирани", завършва Пранкенайте. „Надяваме се да „разкажем историята“ на този войн поне в рамките на една година.“

Източник: Live Science - Medieval soldier found with sword and knives at the bottom of a Lithuanian lake


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.