От кое дърво бере ябълките си мащехата на Снежанка (видео)

Най-смъртоносното дърво в света. То е толкова опасно, че може да умрете само ако постоите под него

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2017 в 08:18 8160 0

Почивката ви на слънчев остров в Карибския басейн може да получи опасен обрат, ако имате нещастието да попаднете на "манчинел" (manchineel).

Не, това не е някакъв наркотик.

Това е дърво, чиито зелени плодове много приличат на ябълки. Ако хапнете от тях, ще получите моментална диария и стомашни изгаряния. Ако изядете достатъчно от токсичните плодове, ще умрете.

Дървото е толкова опасно, че дори да постоите под него в дъждовен ден, може да бъде фатално, тъй като в кората на дървото има водоразтворими токсини.

Това е може би дървото, от което мащехата на Снежанка си набавя продукти, отбелязва на шега ZMEScience.

Местните жители, където вирее дървото манчинел (Hippomane mancinella) - места като Южна Флорида, Карибите, Централна Америка и Северна Южна Америка - са се научили да се пазят от него. Те дори са му дали зловещо име на испански, arbol de la muerte, така че хората да знаят да не го приближават, защото това буквално се превежда като "дървото на смъртта".

Плодовете на манчинела изглеждат като зелени ябълки, заради което е спечелил името "малка ябълка на смъртта". Снимка: ason Hollinger/flickr.

Снимка: Adriano Leite

И Пина Колада не помага

Ако сте пътешественик през някои от райските места, където расте манчинелът, вероятно може да видите, че дърветата са маркирани със знаци за опасност или големи рисува червени кръстове, както надписите по-горе. Някои дървета може да са пропуснати обаче, поради което всяка година има няколко случаи на отравяния.

Това се случва с Никола Стрикланд (Nicola Strickland) и нейните приятели през 1999 г. докато са на почивка в Карибите. Привлечени от зелените плодове, които изглеждат като малки ябълки, Стрикланд и компанията опитват плода. Не след дълго се стягат гърлата им. Никой не умира този съдбовен ден, тъй като групата е имала достатъчно късмет да погълне твърде малко.

Стрикланд, която е рентгенолог, публикува своя опит в British Medical Journal.

"Прибързано отхапах от този плод и го усетих като приятно сладък. Моят приятел също го опита. Мигове по-късно забелязахме странно пиперливо усещане в устата си, което постепенно прогресира до изгаряне, сълзене и стягане на гърлото. Симптомите се влошиха в течение на няколко часа, докато ние едвам преглъщахме твърда хапка заради мъчителната болка и чувството на нещо огромно, пречещо на фаринкса. За съжаление болката се изостряше от повечето алкохолни напитки, въпреки че леко се успокои от Пина колада, но най-вече единствено от мляко. През следващите осем часа симптомите бавно започнаха да отшумяват, но шийните ни лимфни възли останаха дълго подути и чувствителни".

Медицинските проблеми са причинени от млечния сок, който изпуска дървото. Когато встъпи в контакт с кожата, той причинява мехури, изгаряния и възпаления, които може да предизвикат проблеми, особено ако попаднат в очите.

Според проучване от 1984 г. причината се крие в естерите форболи, които са токсични съединения. Те са открити във висока концентрация в зелените плодове, както и в цялото дърво - кора, листа, плодове. Дори да не докоснете самото дърво, пак се подлагате на риск от изгаряне на кожата от разяждащите естери, ако постоите под дървото, например, когато вали.

Индиански истории

Калуса, коренното население на Флорида, благодарение на дървото манчинел са спечели срещу конкистадора Хуан Понсе де Леон и неговата експедиция, когато последните са се опитвали да завладеят полуострова през 16 век. Индианците са се сражавали с отровни стрели, потопени в сока на манчинела и една такава стрела уцелва де Леон в бедрото. Той се оттегля в Куба, където по-късно умира от отровата. Има легенда също, че туземците са изтезавали затворници като са ги поставяли под дървото, когато вали. Силно разяждащото действие на тази вода ослепявала затворниците и им причинявала ужасни болки.

Снимка: Scott Hughes/Flickr

Защо да не унищожим опасното дърво?

Дървото манчинел всъщност е доста полезно. То осигурява ветроустойчивост и защита срещу ерозията на плажовете в Централна Америка. Дърводелците го използват като ценен дървен материал в продължение на векове за правене на мебели като внимателно отстраняват кората и оставят дървото на слънце, докато се неутрализира отровата му. То има и медицинска употреба за лекуване на отоци, а сушените плодове са използвани като диуретик - разбира се, много внимателно.

От еволюционна гледна точка е разбираемо защо манчинелът е придобил това свойство за защита, но не е ясно какво го е накарало да стигне до такива крайности. След като е толкова отровно, то не може да разчита на животните за разпространяване на семената си, което е недостатък, но защото обитава крайбрежните райони, вятърът върши тази работа.

И все пак следващия път, когато отидете на почивка на екзотично място, не забравяйте да се запознаете с опасностите на местната фауна.

Снимка: Nature's Poisons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !