Откриха морско същество с 50 крака на 508 милиона години (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 28 април 2017 в 15:15 12318 0

Източник: Lars Fields

Откриха морско същество на 508 милиона години, с две щипки и 50 крака. Съществото, което на пръв поглед изглежда като странен омар с множество крака и палаткоподобна черупка, е най-старото познато членестоного с челюсти.

То е част от откритието, извършено от палеонтолози от Университета в Торонто и Кралския музей в Онтарио, на 21 вкаменелости в седиментните скали на националния парк Кутеней в Британска Колумбия, Канада, през 2012 г.

Палеонтолозите кръщават дългото около 10 см членестоного Tokummia katalepsis в чест на река Токум Крийк, течаща през северната част на парка през Мраморния каньон (Marble Canyon), където са открити фосилите. Забележителното е, че за първи път са открити вкаменелости, които разкриват толкова големи детайли от анатомията на този вид подгрупа членестоноги. 

Членестоногите са група безгръбначни, в които попадат паяци, насекоми и ракообразни. Много членестоноги като мухи, мравки, раци и стоножки, имат челюсти - органи, с които могат да сграбчват, пречупват и разкъсват храната. Досега обаче не беше ясно кога точно това уникално приспособление е еволюирало. 

След откриването на това същество учените могат да кажат, че челюстите са се развили поне в късния Камбрий (период, известен със своите експлозии от нови, разнородни форми на живот, продължил преди около 543 милиона до 490 милиона години), съобщава Live science. Откритието е публикувано в списание Nature.

Също като останалите животни от този период, и Tokummia katalepsis изглежда странно по съвременните стандарти. Хищникът има 50 перкоподобни крака, които вероятно са му помагали да плува и ходи, и "двойка много силни щипки - едни от най-силните, които са срещани в членестоного от този период", обяснява съавторът на проучването Жан-Бернар Карон (Jean-Bernard Caron) от Кралския музей в Онтарио. Много вероятно тези щипки да са помагали на животното да сграбчва плячката (например червеи) и да я разкъсва на парчета.

Снимка: Jean-Bernard Caron/Copyright Royal Ontario Museum

Съществото също така има двойна черупка и две малки очи върху антените си. 

Първоначално учените са смятали, че тези двойночерупчести видове са сред най-ранните предшественици на членестоногите. Новите анализи обаче показват, че Tokummia katalepsis еволюира по-късно, след разделянето на Халичерови (паяци и червеи) на отделен клон.

Анализ на анатомията на съществото освен това разкрива кои други характеристики правят челюстите толкова успешни. Например, неговите над 50 телесни сегмента са важна адаптация за вида, "тъй като е можел да развие допълнителни сегменти и структури около основата на крайниците и от които челюстите вероятно са се появили", обяснява Седрик Ариа (Cédric Aria) от Университета в Торонто.

Tokummia katalepsis е поредното откритие сред вкаменелостите от Мраморния каньон, като древна риба, известна като Metaspriggina и членестоного с четири очи, наречено Leanchoilid.

Откритието е потенциално нова перспектива за еволюцията на членестоногите, обяснява Якоб Винтер (Jakob Vinther), палеобиолог от Университета в Бристол, който не замесен в проучването. 

Въпреки колосалното им многообразие днес, произходът на членестоногите с челюсти все още е загадка, коментира Седрик Ариа, който е водещ автор на проучването. "Досега разполагахме само с подсказки какво може да са представлявали първите членестоноги с челюсти и никаква идея относно други техни ключови характеристики, които са предизвиквали огромното разнообразие на групата", добавя той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !