Откриха нов орган в човешкото тяло (видео)

Констатациите могат да имат последици за лъчетерапията, която може да причини увреждане на слюнчените жлези и да остави трайни усложнения

Ваня Милева Последна промяна на 23 октомври 2020 в 13:10 10321 0

Кредит: Netherlands Cancer Institute

Изследователи от Нидерландския онкологичен институт откриват нови слюнчени жлези дълбоко в горната част на гърлото, докато изследват пациенти със сканиране.

Лекарите не срещат често неоткрити елементи от човешката анатомия, но екип от изследователи наскоро съобщи за никога преди това описван набор от слюнчени жлези.

Първият намек за тази нова жлеза се появява, докато Ваутер Фогел (Wouter Vogel), онколог, и лицево-челюстния хирург Матейс Валстар (Matthijs Valstar) от Нидерландския онкологичен институт (NCI), изследват пациенти за увреждане на слюнчените жлези след лъчетерапия за рак на главата, шията или мозъка - лезии, които могат да доведат до проблеми с храносмилането, речта и увеличаване на оралните инфекции. Докато преглеждат тези сканирания, те откриват нещо обичайно, което първоначално определят като "неизвестен обект", но се оказва, че новият орган е поредният набор от слюнчени жлези, скрити в човешката глава.

Кредит: Netherlands Cancer Institute

Така наречените от екипа „тубариални слюнчени жлези“, според изследователите помагат да се поддържа добре смазана областта зад носа.

Фогели и Валстар изучават страничните ефекти, които лъчението може да предизвика в главата и шията. Сканираните изображения показват слюнчените жлези с помощта на маркер, за да ги запазят по време на лечението.

„Хората имат три групи големи слюнчени жлези, но не знаехме за този набор. Доколкото ни е известно, единствените слюнчени или лигавични жлези в назофаринкса са микроскопски малки и равномерно разпределени по лигавицата. Така че, представете си нашата изненада, когато ги намерихме “, обяснява Фогел.

Авторите на изследването установяват, че всичките 100 души, чиито сканирания са изследвали, са имали такива жлези. Тези пациенти са подложени на нов тип сканиране за лечение на рак на простатата, наречен PSMA PET/CT сканиране. Слюнчените жлези са ясно видими на тези изображения.

Кредит: Netherlands Cancer Institute

 „Двете нови светещи области изглежда имат други характеристики на слюнчените жлези. Ние ги наричаме тубариални жлези заради тяхното анатомично местоположение", обяснява Валстар. Откритието е потвърдено и в тъканите на две човешки тела.

Облъчването на тези неоткрити досега жлези също може да се съпътства с усложнения при лечението на тумори. Изследователите са анализирали данни от 723 пациенти, получили лъчетерапия. Тяхното заключение е колкото повече радиация е достигнала тези нови области, толкова повече усложнения имат впоследствие пациентите, подобно на това, което се случва с известните слюнчени жлези. Това означава, че откритието е не само изненадващо, но може да бъде от полза и за пациенти с рак.

„Следващата ни стъпка е да разберем как най-добре да запазим тези нови жлези и при кои пациенти. Ако можем да направим това, пациентите може да получат по-малко странични ефекти, които ще подобрят цялостното им качество на живот след лечението“, подчертават авторите на работата.

Справка:

M. Valstar et al., “The tubarial salivary glands: A potential new organ at risk for radiotherapy,” Radiotherapy & Oncology, doi:10.1016/j.radonc.2020.09.034, 2020. 

Източник: Scientists Discover New Human Salivary Glands, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !