Откриха възможна причина за множествената склероза

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 май 2018 в 10:49 13510 0

Кредит Pexels

Изследователи твърдят, че са открили следи в ДНК, които могат да обяснят какво причинява автоимунната болест множествена склероза, съобщава IFLScience.

Изследването, публикувано в списание Immunity, се ръководи от Университета в Женева (UNIGE).

Като ключов фактор в развитието на множествената склероза могат да бъдат факторите на околната среда и инфекциозни причинители.

Сега учените успяват да идентифицират ДНК-свързващ протеин, наречен TOX, който се открива само в клетки, които са засегнати от вирусен патоген.

Екипът използва два патогена - вирусен и бактериален - за изследване на имунната система на здрави мишки. Само мишките, заразени с вирусния патоген обаче развиват мозъчно заболяване, подобно на множествената склероза. Премахвайки TOX от здрави мишки, при които е въведен вирусния патоген, екипът открива, че не развиват болестта.

"Решихме да анализираме инфекциозните фактори чрез изследване на автоимунните реакции, провокирани от различни патогени", разказа за ЕurekАlert Дорон Мърклер (Doron Merkler) от UNIGE, съавтор на изследването. "Опитахме да определим точния елемент, който би могъл да повлияе върху развитието на множествената склероза, когато е предизвикана от инфекция".

Множествената склероза засяга 1 на всеки 1000 души и може да причини редица симптоми като проблеми със зрението, движението и равновесието. Въпреки че понякога е леко, това е състояние, което може да бъде изключително инвалидизиращо. Няма лечение за състоянието, въпреки че симптомите му понякога могат да бъдат лекувани.

Причината за заболяването не са напълно ясни, въпреки че се смята, че генетичните фактори играят роля, както и неща като пушенето и някои инфекции. Това изследване обаче се стреми да проследи генетичния компонент и да открие как работи.

"Установихме, че инфекциозната среда влияе върху експресията на ТОХ в Т-лимфоцитите и че тя може да има ролята на причинител на заболяването", заяви Никълъс Пейдж (Nicolas Page), също от UNIGE и водещ автор на изследването.

Причината, поради която TOX може да въздейства, се дължи на "ограничения регенеративен капацитет на мозъка ни", според Мърклер. Опитвайки се да се бори с вируса, мозъкът създава бариери, спиращи Т-лимфоцитите. Но TOX позволява клетките да преминават през бариерата и да атакуват мозъка и така започва множествената склероза.

Екипът планира да проучи ролята, която TOX играе при други автоимунни заболявания и рак.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !