29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открита е вкаменелост, в която е запазен цял пасаж рибки

Уникален отпечатък е записал върху камък стотици малки риби, живели преди повече от 50 милиона години.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 май 2019 в 12:59 48880

Отпечатък върху варовикова плоча показва стотици малки риби, живели преди повече от 50 милиона години.

Камъкът е занесен в един от японските музеи отразкопки на известната северноамериканска формация Грийн-Ривър. Разположена на териториите на сегашните щати Колорадо, Уайоминг и Юта, формацията запазва доказателства от епохата на еоцена, продължила между 56 и 34 милиона години. Именно тогава се оформят повечето от съвременните бозайници, а рибите вече демонстрират развито социално поведение.

Екип на Аризонския университет, воден от Нобуяки Мицумото (Nobuaki Mizumoto), проучва уникалната вкаменелост.

Изследователите анализират положението и ориентацията на стотици дребни риби, дълги от 10 до 23 милиметра, за да видят дали индивидите следват правилата на поведение, подобно на това, което следват рибите днес. Кредит: Mizumoto et al., 2019

В статия, публикувана в списание Proceedings of the Royal Society B, те отбелязват, че отразеното в камъка движение е очевидно съгласувано, показвайки, че дори и тогава рибите отдавна и уверено са взаимодействали помежду си в пасажите.

Анализът на позициите и ориентациите на рибите предполагат, че те следват същите правила за „привличане“ и „отблъскване“, които управляват рибните пасажи и днес - рибите се отблъскват от най-близките си съседи, за да се избегнат сблъсъци, но се придържат към групата, като проследяват по-далечните риби.

Тъй като колективното поведение се наблюдава при толкова много животни, включително и при птиците, и при роeнето на насекомиte, учените смятат, че подобно поведение се е развило отдавна. Но има оскъдни доказателства за изчезналите видове, коментира Нобуаки Мизумото.

Тази вкаменелост е запазила отпечатъците на 259 древни риби. Кредит: Mizumoto et al., 2019

Авторите са преброили общо 259 малки рибки от изчезналия вид Erismatopterus levatus. Трудно е да се каже точно какво ги е убило, запазвайки ги в тази позиция - това може да е например обрушване на брега или дюна. Така или иначе, рибите са сякаш уловени като на снимка и от общо 259, само няколко „са се отклонили от стадото".

Справка: Inferring collective behaviour from a fossilized fish shoal, Mizumoto et al., 2019, Proceedings of the Royal Society B

Източник: A 50-million-year-old fossil captures a swimming school of fish, Science News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.