Откриване на шестата научна сесия на УчИ-БАН

БАН Последна промяна на 28 ноември 2019 в 10:19 1763 0

Кредит БАН

Петдесет ученици от цялата страна ще се включат с представяне на проекти в научната сесия на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН), която се провежда за шести път.

Двудневната сесия започва на 28 ноември, в Българската академия на науките (ул. „15-ти ноември“ 1). Проектите са от всички научни направления и са допуснати до участие след преценка на специалисти – рецензенти.

Сред разработките са интернет приложение за здравословно хранене, устройство, което заменя функциите на болногледача, симулатор на сграда в случай на авария, както и приложна програма, създадена специално за събитието „Пловдив - културна столица на Европа през 2019 година”. По повод 500-годишнината от смъртта на великия изобретател Леонардо Да Винчи ученици са създали чрез 3D модел едно „старовремско селце от бъдещето”.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и ръководителят на УчИ – БАН акад. Петър Кендеров ще открият работата на Ученическия институт на 28 ноември от 10:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките.

Програмата на 28 ноември включва областите „История“, „Български език“, „Информатика“ и „Изобразително изкуство“. В областта на изкуството ще бъдат представени проекти в направленията: научна илюстрация, живопис и пластично изкуство – колиета и пафти – копие на тракционен накит от Българското възраждане.

В 17:30 часа в централното фоайе на БАН ще бъде открита изложба на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. След това ще бъдат наградени отличените ученици от сесията.

На 29 ноември сесията продължава в 9:30 часа с представяне на проекти на ученици от математическите гимназии в София и Пловдив и доклади в областите „Биоразнообразие“, „Вирусология“ и „Роботика“. В 13:00 ч. ще бъдат отличени авторите на ученически проекти от втория ден на сесията.

Повече информация, както и пълната програма на събитието можете да откриете тук

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !