Първа регистрация на загадъчните бързи радиоимпулси в нашата собствена галактика

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2020 в 00:00 19175 0

Това не е FRB. Кредит: ESA/Hubble & NASA

Екип астрономи открива нова партида от загадъчните космически сигнали, известни като бързи радио импулси (FRB). Но за разлика от предишните открития, новата партида FRB произлиза от Млечния път.

Бързите радио импулси или FRB (Fast radio bursts) са единични радиоимпулси от неизвестен характер с продължителност няколко милисекунди. Типичната енергия на тези изблици е еквивалентна на освобождаването на енергията, излъчвана от Слънцето в продължение на няколко десетилетия. Изглежда, че идват от мощни събития в милиарди светлинни години от нас, но тяхната причина все още остава загадка. Първият FRB бе открит през 2007 г. Някои смятат, че са произведени от неутронни звезди или свръхнови, а има и такива, които смятат, че FRB са изпратени от интелигентни извънземни същества.

Всички FRB, открити по-рано от астрономи, произхождат от далечни галактики, което затруднява търсенето на техния източник..

Наскоро астрономите успяха да открият нова партида FRB в звездните околности на Земята, отбелязвайки за първи път, че радиоимпулсите са дошли от Млечния път.

Астрономите направиха откритието на 28 април, използвайки Канадския експеримент за картографиране на водородна интензивност (CHIME - Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment). Те представиха своите открития в Astronomer's Telegram.

Динамичен спектър на FRB от магнетара SGR 1935 + 2154, записан от CHIME. Импулсът показва структура с двоен пик с два компонента, разделени от 30 ms. Кредит: Пол Шолц

Чрез инструмента астрономите успяха да проследят източника на FRB до магнетар, известен като SGR 1935+2154. Това е мъртва звезда, разположена в съзвездието Малка лисица (Vulpecula) и се намира на около 30 000 светлинни години от Земята.

Магнетарът е вид неутронна звезда с мощно магнитно поле, около хиляда пъти по-силно от това на обикновена неутронна звезда.

Когато един магнитар претърпи звезден трус, подобен на земетресенията на Земята, от повърхността му се излъчват мощни гама-лъчи и рентгенови сигнали. В някои случаи изхвърлените гама лъчи са достатъчно мощни, за да достигнат до други галактики.

Въпреки че FRB, открити в Млечния път, може да са причинени от магнетара SGR 1935+2154, астрономите отбелязват, че това не означава автоматично, че другите радиоимпулси се произвеждат от подобен източник.

Все още е много възможно FRB, включително откритите извън Млечния път, да са произведени от различни космически обекти и явления.

Източник:

Exclusive: We Might Have First-Ever Detection of a Fast Radio Burst in Our Own Galaxy, ScienceAlert

For the first time, a rapid radio burst originating in the Milky Way has been detected, World Today news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !