07 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първи пълен анализ на генома на всички видове рак и датиране на мутациите на гените (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 февруари 2020 в 14:36 67450
Кредит: Nature

Едно забележително изследване на повече от хиляда учени, публикувано в списанието Nature, дава най-подробната картина на всички видове рак. Но те казват, че ракът е като мозайката от 100 000 части, от която и до днес липсват 99% от парчетата.

Новите проучвания биха могли да позволят лечението да бъде съобразено с уникалния тумор на всеки пациент или да се разработят начини за по-раното му откриване.

Направен е анализ на целия генетичен код от 2 658 рака.

Ракът е повредена версия на нашите собствени здрави клетки - мутациите на нашата ДНК променят клетките ни, така че в крайна сметка те започват да растат и да се делят неконтролируемо.

По-голямата част от нашите познания за този процес идва от наборите генетични инструкции за изграждане на протеини в тялото.

"Това е само 1% от целия геном", отбелязва д-р Линкълн Щайн (Lincoln Stein) от Института за изследвания на рака в Онтарио.

Той заяви, че лекарите работят "на тъмно", когато лекуват около една трета от пациентите, тъй като е невъзможно да се каже защо клетките им са станали ракови.

Нужна бе работа в продължение на повече от десетилетие на екипи от 37 страни, за да разберат какво правят останалите 99%.

Работата, в която бяха описани 22 научни списания, показва, че ракът е сложно сложен, с хиляди различни комбинации от мутации, които могат да причинят рак.

Какво предизвиква рака

Проектът открива, че хората с рак имат средно между четири и пет основни мутации, които водят до развитието на тумора.

Това са потенциални слаби места, в които могат да се приложат лечения, които атакуват тези "задвижващи мутации".

„В крайна сметка това, което искаме да направим, е да използваме тези технологии за намиране на лечения, които са съобразени с всеки отделен пациент“, разказва д-р Питър Кембъл (Peter Campbell) от Института на Wellcome Sanger.

Но изглежда, че 5% от раковите заболявания изобщо нямат задвижващи мутации, което показва, че има още много работа.

Учените също успяха да разработят начин на „въглеродна датировка“ на мутациите. Те показват, че повече от една пета от тях са се случили години и дори десетилетия преди да бъде открит рака.

"Разработихме първите датирания на генетичните мутации в целия спектър от видове рак", разказва д-р Петер Ван Ло (Peter Van Loo) от Института "Франсис Крик". "Отключването на тези модели означава, че сега трябва да е възможно да се разработят нови диагностични тестове, които да регистрират признаците на рака много по-рано".

Предизвикателството сега ще бъде да се разбере кои от тези мутации ще развият рак и кои могат безопасно да бъдат игнорирани.

Справка: 
Pan-cancer analysis of whole genomes, The ICGC/TCGA Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium, Nature, DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-020-1969-6

Източник:

Landmark study to transform cancer treatment, BBC News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.