Първи случай на рядък щам свински грип в Канада

Този случай е много рядък за хора не само в Канада, но и за целия свят. От 2005 г. насам само 27 души по света са заразени с щама H1N2 от свински грип.

Ваня Милева Последна промяна на 06 ноември 2020 в 08:34 4212 0

Цветна електронна микрофотография, показваща грипния вирус H1N1, често срещан сезонен грип, който е бил причината както за пандемиите от "испански" грип през 1918 г., така и за пандемиите от "свински грип" през 2009 г., но не и в настоящия случай. Кредит: NIAID/Flickr CC BY

Първият случай на заразен човек с рядък вариант на грипния вирус H1N2 е регистриран в Канада, но специалистите подчертават, че в момента това не е причина за безпокойство. Те смятат, че той не е свързан с Covid-19, не е често срещан „грип“ и не е известно да се разпространява лесно сред хората.

Важното е, че това също не е онзи „свински грип“, известният грипен щам, причинил пандемия през 2009 г., е H1N1, който също е причина за пандемията от 1918 г. и сега се счита за обикновен сезонен грип, който циркулира всяка зима и е включен в годишните грипни ваксини.

H1N2 е грипен вирус тип А, който обикновено циркулира сред свинете в Северна Америка. Когато вирусът прескочи от животни на хора (т.е. е зоонозен), той се превръща във вариант, така че в този случай H1N2v. H1N2v е много рядък. От 2005 г. в световен мащаб са регистрирани само 27 случая: 24 в САЩ, два в Бразилия и сега този случай в Алберта, Канада. Интересното е, че това е единственият докладван случай на инфекция с грипен вирус през 2020 г. в цялата провинция.

Пациентът живее в западната част на страната, в провинция Алберта, вирусната инфекция е диагностицирана за първи път в средата на октомври. Сега пациентът е изолиран и според местните служители „не представлява особен риск за жителите на Алберта“.

Официално щамът H1N2 не е свързан с хранителни продукти и не се предава на хората чрез свинско месо. "Това е рядък вид грип при хората, който обикновено се предава от заразени прасета и не се разпространява лесно от човек на човек", съобщава Тереза ​​Там (Theresa Tam), главен служител на Канада за обществено здраве, в профила си в Twitter.

Сега канадските лекари работят със земеделски работници върху източника на вируса и се опитват да определят произхода му. Също така здравната служба на Алберта вече ще предлага на хората със съмнения за респираторни заболявания (например Covid-19) да бъдат тествани за наличие на вируса H1N2.

Същият пациент е претърпял лека вирусна инфекция и вече се е възстановил. Това е първият случай на такова заболяване в Канада. Но сред свинете H1N2 е много по-често срещан - например също в Алберта се откриват до 120 случая на инфекция с този патоген годишно.

Източник: 

First Human Case Of Rare H1N2 Flu Variant Reported In Canada, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !