19 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първите хора напускат Африка, за да отидат в Китай, а не в Европа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 октомври 2015 в 08:05 49420
Снимка: S. Xing and X-J. Wu

Първите хора са напуснали Африка почти два пъти по-рано, отколкото се смятало досега, преди около 120 хиляди и са отишли далече на изток в Азия, а не в Европа. Находка от древни зъби от кроманьонци, намерени в китайска пещера показва, че хората са достигнали територията на днешен Китай хиляди години, преди да се доберат до Европа.

Находката показва, че съвременните хора са достигнали Китай преди между 80 и 120 хил. години. Това противоречи на широко разпространеното предположение, че хората напускат Африка за първи път преди 60 000 години. То е още едно доказателство, че Homo sapiens може да е напускал Африка няколко пъти, твърди Мария Мартинон-Торес (María Martinón-Torres) от Лондонския University College, водещ автор на публикацията в списание Nature. "Трябва да преосмислим разселването на нашия вид" - заяви палеонтоложката пред NewScientist.

Нашият вид се появили преди около 200 хиляди години в Африка и не стъпва в Европа до преди около 35 000 години. Мартинон-Торес смята, че комбинацията на конкуренцията от неандерталците и студени условия на ледниковия период, вероятно са го държали настрана от Стария континент. "Homo sapiens е тропически вид, така че му е било по-лесно да се движи на изток, отколкото на север," - обяснява Мартинон-Торес.

Мартинон-Торес и нейният екип намерили 47 зъба, принадлежащи на най-малко 13 инвидида Homo sapiens в пещерата Фуян в Югоизточен Китай. Зъбите са открити под слой сталагмити. "Сталагмитите са на най-малко 80 000 години, така че това е минималната възраст на зъбите", казва Мартинон-Торес. Като се има предвид, че костите на животните намерени на същото място са характерни за късния плейстоцен, горната граница на възрастта на находката е 120 000 години.

Снимка: S. Xing and X-J. Wu

Оказва се, че това е най-древният Homo sapiens на територията на Евразия.

Миналата година, Кристофър Бей (Christopher Bae) от Университета на Хавай описва два зъба на Homo sapiens, вградени в калцит в китайска пещера. Възрастта им е определена между 70 и 125 хил. години. Бей смята, че проучването на Мартинон-Торес е още едно свидетелство за ранната вълна преселение към Източна Азия, което допълнително отслабва традиционния възглед, че хората не са напускали Африка по-рано от преди 60 000 години".

Какво е станало с тези ранни преселници? "Не знаем какво е станало с тази популация, дали те просто са изчезнали, а Китай повторно е заселен по-късно и дали са взаимодействали с други хоминиди", - признава Мартинон-Торес.

Мартинон-Торес се надява да се разбере дали древните хора са взаимодействали с по-примитивни хоминиди, намиращи се вече там като Homo erectus. Очакват се също и нови изследвания, с които да се установи дали тези рано пристигнали в Китай хора са оставили генетичен отпечатък в местното население.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.