29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Песен за огън и лед: Гренландия гори

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 август 2017 в 00:00 69991
Пожарът бе забелязан за първи път в края на юли. Снимка: LANDSAT USGS

Нови снимки от сателит показват, че в близост до ледената покривка на Гренландия, на западния бряг на острова, са започнали мащабни пожари, съобщава BBC News.

Рядко се виждат пожари на остров, 80% от чиято територия е покрита с лед на места дебел до 3 км.

Но от 31 юли спътници реггистрираха пожари в североизточната част на гр Сисимиут.

Според специалистите гори торф, който макар и на само 70 км от ледника, е изсъхнал.

"Но като учен не мога да кажа със сигурност, че причината е изменението на климата, докато не направим анализ след пожара" - заяви проф Джесика Маккарти (Jessica McCarty) от Университета на Маями, САЩ.

Смята се, че при тези тлеещи пожари в Гренландия изгаря торф. Снимка: DEIMOS IMAGING, AN URTHECAST COMPANY

Изследователите казват, че в цяла Гренландия сега има по-малко повърхностни води, отколкото в миналото, поради което растителността по-лесно се възпламенява.  Полицията предупреждава туристите да стоят далеч от района заради опасноста от обгазяване. Има и опасения, че огънят ще навреди на пасищата на северните елени.

Съдейки по снимките, не горят храсти, а торф. Линията на огъня е стабилна, за разлика от типичния модел на горските пожари - това е още едно доказателство, че гори торфът. Учените смятат, че тази ситуация е възникнала поради топенето на вечните ледове. Тези пожари са най-мащабните в Гренландия за 15-те години работа на инструмента MODIS на спътника Terra, който следи състоянието на планетата.

Пожарите са в район близо до град Сисимиут. Снимка: @STEFLHERMITTE

Учените се опасяват, че саждите от пожарите ще се отложат върху ледниците, което ще допринесе за по-нататъшното им топене. Надежда носят само прогнозираните от метеоролозите дъждове, които могат да изгасят пожарите.


+ 0
- 0
Какво пък толкова - Гренландия рано или късно ще си оправдае името.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.