Пет години след аборта жените все още са убедени, че това е правилното решение

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 януари 2020 в 14:23 3853 0

Кредит Wikimedia commons

Според ново изследване на Университета на Калифорния Сан Франциско, пет години след като са направили аборт, над 95% от жените все още смятат, че това е било правилно решение.

Данните са публикувани наскоро в списанието Social Science & Medicine и идват в момент, когато много от американските щати въвеждат мерки за ограничаването на абортите като периоди на изчакване. 

Но учените от Центъра за Развитие на нови стандарти в репродуктивното здраве (Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH)) не намират доказателства, че жените започват да съжаляват за решението си с течение на времето. Напротив, жените свидетелстват, че както положителните, така и отрицателните им чувства около аборта намаляват с времето. Пет години по-късно значително мнозинство - 84% имат или положителни чувства, или никакви. 

"Дори и да са имали трудности да вземат решението първоначално, или ако са усещали, че общността им не би ги подкрепила, нашето изследване показва, че значителното мнозинство от жените, направили аборт, продължават да вярват, че това е било правилното решение", смята д-р Корин Рока (Corinne Rocca), доцент в Департамента по акушерство, гинекология и репродуктивни науки, първи автор на изследването. "Това разбива идеята, че повечето жени страдат емоционално, когато са направили аборт."

Учените анализират данните от изследването Turnaway Study, петгодишно усилие да се изучат здравните и социоикономическите последствия за почти 1 000 жени, пожелани да направят аборт в 21 от щатите. Анализът включва 667 участници, които са направили аборт в началото на изследването. Жените са анкетирани седмица след като са потърсили помощ и на всеки шест месеца след това, общо 11 пъти. 

Докато жените не съобщават да съжаляват за решението си, много са имали трудност да го вземат първоначално. Малко над половината определят решението си да прекратят бременността е било много трудно (27%) или трудно (27%), докато останалите 46% смятат, че не е било трудно. Около 70% мислят, че ще бъдат отхвърлени от общността си ако хората разберат, че са пожелали аборт.

Тези, които се страхуват от отхвърляне или са имали трудност с вземането на решението са изпитвали по-често тъга, вина или гняв малко след процедурата. Но с течение на времето, броят на жените, съобщаващи подобни негативни емоции, намалява драстично, особено през първата година след аборта. 

Облекчение е най-често изпитваната емоция от всички групи в края на изследването - както и във всеки един момент на анкетиране по време на провеждането му.

"Това изследване отива по-далеч от всички предишни, защото проследява жените за по-дълго време и е проведено с по-голяма извадка от много различни клиники из САЩ", обяснява д-р Джулия Стайнбърг, доцент в Департамента по семейни науки на Университета на Мериленд, която е автор на съпътстващ коментар на изследването, публикувано в Social Science & Medicine. "То показва, че жените остават сигурни в решението си да направят аборт с течение на времето. Тези резултати ясно оборват твърденията, че е вероятно след аборта да се появи съжаление."

Източник: Medical Xpress - Five years after abortion, study finds nearly all women say it was the right decision

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !