29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Pfizer тества хапче срещу COVID-19

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 март 2021 в 12:30 33220

Фармацевтичният гигант Pfizer започна клинични изпитвания на ранен етап на експериментално перорално антивирусно лекарство за лечение на COVID-19.

Компанията обяви във вторник, че първоначалното изпитване на лекарството PF-07321332 в момента се провежда в САЩ.

Лечението е мощен протеазен инхибитор, същата технология, използвана за лечение на ХИВ и хепатит С. Протеазните инхибитори се свързват с вирусен ензим и предотвратяват репликацията на вируса в клетката.

От Pfizer заявяват, че предклиничните проучвания показват, че пероралният антивирусен препарат "демонстрира мощна in vitro антивирусна активност срещу SARS-CoV-2, както и действие срещу други коронавируси". Това означава, че лечението може да бъде полезно срещу бъдещи заплахи от коронавируси.

„Справянето с пандемията на COVID-19 изисква както превенция чрез ваксина, така и целенасочено лечение за хората, които се заразяват с вируса. Предвид начина, по който SARS-CoV-2 мутира и продължаващото глобално въздействие на COVID-19, изглежда вероятно да бъде от решаващо значение достъпът до терапевтични възможности както сега, така и след пандемията“, заявява МикаелДолстен (Mikeal Dolsten), главен научен директор на Pfizer.

Оралната терапия може да бъде предписана на пациент при първите признаци на инфекция, без да е необходимо да бъде хоспитализиран или да бъде подложен на спешна помощ, обяснява Долстен.

Pfizer изучава също интравенозна антивирусна терапия за лечение на COVID-19, която се използва в клинично изпитване с хоспитализирани пациенти.

„Заедно двамата те имат потенциала да създадат цялостна парадигма на лечението, която допълва ваксинацията“, отбелязва Долстен.

Pfizer в сътрудничество с немската компания BioNTech е първата фармацевтична компания, получила разрешение за употреба на ваксина срещу COVID-19.

Понастоящем единственото одобрено от FDA антивирусно лечение за COVID-19 е терапията на Gilead с Remdesivir.

Резултатите от предклиничните изпитвания на експерименталното хапче ще бъдат оповестени на 6 април.

Източник: Pfizer is now testing a COVID-19 pill


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.