Пингвините изпускат толкова много райски газ, че има забавен ефект върху изследователите

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2020 в 10:26 7903 0

Кредит: Paul Carroll/Unsplash

Кралските пингвини на Антарктида отделят толкова голямо количество азотен оксид или райски газ чрез екскрементите си, че изследователите се оказали малко „замаяни“, докато ги изучават, според датско научно проучване, публикувано в четвъртък.

"Гуаното на пингвините произвежда високи нива на азотен оксид около колониите им", разказва ръководителят на проучването, професор Бо Елберлинг (Bo Elberling), от катедрата по геология и управление на природните ресурси в Копенхаген.

Докато изучават колониите на кралските пингвини на атлантическия остров Южна Джорджия между Южна Америка и Антарктида, "изследователите бяха "упоени" от обикаляне на пингвински екскременти", разказа той.

Азотният оксид има ефект, много подобен на упойващия газ, използван от зъболекарите.

"След разходка в гуано в продължение на няколко часа, човек може напълно да се упои. Започва да се чувства зле и получава главоболие", отбелязва Елберлинг.

Азотният оксид е 300 пъти по-замърсяващ за околната среда от въглеродния диоксид.

Наличието на азотен оксид се обяснява с начина на хранене на пингвините - предимно крил и риба, които съдържат високи нива на азот.

Азотът се отделя от изпражненията на пингвините благодарение на почвените бактерии, които го превръщат в азотен оксид, мощен парников газ.

"В този случай емисиите на азотен оксид не са достатъчни, за да повлияят на общия енергиен баланс на Земята, но нашите открития допринасят да се разбере повече за това как колониите на пингвините влияят върху околната среда около тях, което е интересно, защото колониите обикновено стават все по-широко разпространени", коментира Елберлинг.

Справка:

Combined effects of glacial retreat and penguin activity on soil greenhouse gas fluxes on South Georgia, sub-Antarctica
Peiyan Wang et al., Science of The Total Environment, Volume 718, 20 May 2020, 135255, DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.135255

ИзточникAntarctic Penguins Poop Out So Much Laughing Gas, It Has a Funny Effect on Researchers, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !