29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

По-умните хора имат по-малко връзки между невроните в мозъка си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 май 2018 в 11:32 89450
Снимка: Pinterest

Научната работа, която събра , разкри необичаен модел: хората с голям индекс на IQ имат по-малко връзки в мозъчната кора

Колкото по-интелигентен е един човек, толкова по-малко връзки има между невроните в мозъчната му кора. Това е резултат от проучване, проведено от невроучени, съобщава ScienceDaily.

Проучването, публикувано в Nature Communications, е проведено с помощта на специфична техника за изобразяване на невроните, която осигурява поглед в "окабеляването" на мозъка на микроструктурно ниво.

Невроучените - специалисти от Университета в Ню Мексико, Хумболтския университет в Берлин и Института за биомедицински и екологични изследвания в Лос Анджелис - анализират мозъците на доброволците от две групи. Първата се състои от 259 души на възраст между 18 и 40 години, а втората - 498 човека, чията възраст варира от 22 до 36 години.

Анализът на морфологията на невроните се провежда с дифузионен магнитен резонанс (neurite orientation dispersion and density imaging). Този неинвазивен метод позволява на учените да измерят броя на дендритите в мозъчната кора. Всички участници полагат и тест за интелигентност. Учените сравняват резултатите от двете измервания и заключават, че хората с по-висок индекс IQ имат по-малко връзки между невроните в кората.

Използвайки независима, обществено достъпна база данни, съставена по проекта Human Connectome, екипът потвърди тези резултати на втора извадка от около 500 души.

Дендитична плътност в сивото вещество. Nature

Новите констатации дават обяснение на противоречивите резултати, събрани за интелигентността досега. Например, преди бе установено, че интелигентните хора е по-вероятно да имат по-големи мозъци. "Предположението е, че по-големите мозъци съдържат повече неврони и следователно притежават повече изчислителна мощ", заяви Ерхан Генч (Erhan Genç). Други проучвания обаче показват, че въпреки сравнително големия брой неврони, мозъците на интелигентните хора демонстрират по-малко невронна активност по време на тест за интелигентност, отколкото мозъкът на по-малко интелигентни индивиди.

"Мозъците на интелигентните притежават редки, но ефективни невронни връзки", заключава Ерхан Генч. "По този начин те показват  високи интелектуални резултати при ниска невронна активност".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.