20 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Почина един от последните Суматрански носорози

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 юни 2017 в 15:20 79740
Пунтунг се радва на калта в резервата Табин в Малайзия. Снимка: Borneo Rhino Alliance

Един от последните три Суматрански носорози в Малайзия е починал, обяви Borneo Rhino Alliance.

Женският носорог, наречен Пунтунг (Puntung), е починал на около 20-годишна възраст. Служителите на резервата Табин в Сабах, Малайзия, евтаназират животното на 4 юни, 8 дена след като откриват, че има плоскоклетъчен карцином. Ракът се е разпространил бързо и интензивното лечение би дало на Пунтунг само още няколко месеца живот в закрито помещение.

"Суматранските носорози се търкалят в калта в продължение на най-малко шест часа на ден и стават напрегнати, ако обитават чисти, затворени съоръжения", пише в пост във Facebook страницата на Borneo Rhino Alliance. "А такъв живот просто е невъзможен за Пунтунг. И направихме трудния избор да приключим нейното страдание". 

Носорозите намаляват

Суматранските носорози (Dicerorhinus sumatrensis) са най-дребните от всички видове носорози. Те също така са от най-застрашените, според Международната фондация за опазване на носорозите (International Rhino Foundation - IRF). Със смъртта на Пунтунг, остават само два екземпляра в Малайзия - Там, самец на средна възраст, и една женскра на име Иман. И двете животни са в резервата Табин. Суматранският носорог вече е изчезнал в дивата природа в Малайзия. В цяла Индонезия има по-малко от 100 Суматрански носорози в дивата природа.

На Пунтунг е била с отрязан преден ляв крак, вероятно защото е била хваната в капан на бракониери като бебе. Като възрастна е тежала около 520 кг и е била популярна в резервата с кроткия си нрав. Тя е уловена в дивата природа през 2011 г. и е докарана в резервата, за да бъде защитена и като част от неуспешен опит да се включи в размножителната програма.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.