Появи се остров заради земетресение и изчезна

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юли 2019 в 00:01 8806 0

Кредит Pakistan National Institute of Oceanography

Залзала кох, или "Планината на земетресението" е остров, образуван през 2013 г. до пакистанското крайбрежие по време на земетресение с магнитуд 7,7, което взима над 800 жертви и срива със земята 21 000 къщи, който днес е изчезнал.

След затихването на земетресението в Пакистан откриват, че в следствие на трусовете се е образувал нов остров. Вулкан от кал, получил се по време на земетресението е издигнал остров от кал и скали, във водите при град Гуадар.

Залзала кох на 26 септември 2013 г. Кредит: Pakistan National Institute of Oceanography

За разлика от обикновените вулкани, които изхвърлят лава в резултат от магмена активност, вулканите от кал се формират, когато тинеста маса, пълна с газ, избликва нагоре през пукнатини в земята. 

Малко вулкани от кал се образуват по света, често с височина едва един до два метра, но този до пакистанското крайбрежие изглежда е гигантски, заради сблъсъка на Арабската и Евразийската тектонски плочи. 

Докато Арабската плоча равномерно потъва под Евразийската, феномен известен като субдукция, меки глинести утайки от ръба на Евразийската плоча започват да се натрупват и водата и газът, затворени в скалите започват да оказват налягане. 

"Налягането на флуидите става толкова голямо, че седиментите, богати на глина, погребани дълбоко под земната повърхност се държат почти като течност", обяснява за Земната обсерватория на НАСА геологът Марк Тингей (Mark Tingay) от Университета в Аделаид. "Вулканът от кал се образува когато налягането на флуидите стане достатъчно голямо за да пробият стоящите отгоре скали, така че калта и газовете изригват на повърхността".

Тъкмо това се случва на 24 септември 2013 г., когато Залзала кох (буквално "Планина на земетресението" на урду) се появява в заливът Гуадар на Арабско море, първоначално издигащ се на 20 метра надморска височина, дължина над 150 и ширина над 180 метра. 

Сателитна снимка на новопоявилия се остров на 26 септември 2013 г. Кредит: NASA/Earth Observing-1 Satellite

За остров Залзала кох може да е малък, но в сравнение с другите кални вулкани по света е огромен, земна повърхност, видима със сателит. 

Заради шуплестата си структура от кал и скали, образувания като Залзала кох са поддатливи на бърза ерозия, процес, който се наблюдава след по-малко от два месеца от появата на новия остров. 

В края на 2016 г., местните съобщават, че образуванието вече не се вижда при прилив, въпреки че снимките отгоре от ноември 2016г. на сателита на НАСА Landsat 8 ясно показват очертанията на острова под водната повърхност. 

Промяната на района на острова от 2013 г. до 2019 г. Кредит: NASA/Earth Observing-1 Satellite

По-скорошна снимка, от 27 април 2019 г. показва, че Залзала кох е изцяло погълнат от морето и остава едва тънка линия, оказваща съществуването му под водата. 

Не е сигурно дали това е краят на калния остров. Други подобни острови в района са се появявали отново след изчезването си, като остров Малан на Изток, който се появява поне два пъти от дълбините, а може би дори три. 

Дали Залзала кох ще се появи отново не е известно, но надеждите са, че ако това се случи, обстоятелствата няма да са толкова драматични и разрушителни. 

Източник: Science alert - Satellite Pics Show The Demise of Eerie 'Earthquake Mountain' in The Arabian Sea

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !