03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Полиглотите имат повече сиво вещество в мозъка си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юли 2015 в 12:57 78991
Снимка: www.anglicanjournal.com

В мозъка на хора, които владеят повече от един език има значително повече сиво вещество, в сравнение с тези, които знаят само един, са установили учени от Университета на Джорджтаун.

Изследователите, водени от Гуиневир Идън (Guinevere Eden) смятат, че това се дължи на това, че полиглотите трябва да се справят с граматичната система на два различни езика едновременно.

Резултатите са публикувани в MedicalXpress

През последните десетилетия, много неща се промениха по отношение на децата билингви (двуезични). По-рано, това явление се разглеждаше като недостатък: смяташе се, че ако се говори на два езика на децата, това забавя говорното им развитие. Но редица проучвания са установили, че хората, говорещи два езика са по-добри в дейности, изискващи концентрация и краткосрочна работна памет, в сравнение с хората, които говорят само един език.

Но резултатите от тези проучвания са подлагани на съмнение от някои учени и дори предимството на двуезичните да се признава, досега механизмът му не бе ясен.

Според д-р Идън, несъответствията в заключенията за превъзходството на билингвите идват от различните задачи, които са поставени пред участниците в експериментите. С оглед на това, учените са избрали различен подход: вместо да се използват познавателни задачи, те сравнили обема на сивото вещество в мозъка на възрастни испано-англоговорящи билингви и хора, които говорят само английски език. Учените установили, че в лобната (фронталната) и теменната (париеталната) област в мозъка на двуезичните има повече сиво вещество.

Количеството на сивото вещество в една или друга област на мозъка е свързано с вида занимания на човека. Например, е установено, че в мозъците на лондонските таксиметрови шофьори имая повече сиво вещество в областите, отговарящи за пространствената ориентация.

Учените решили да изяснят дали това е свързано с нуждата от управление на два различни езика или поради други аспекти на билингвизма, като по-големия речников запас. За да направят това, те сравнили обема на сивото вещество в два вида двуезични: хора, които говорят английски и испански език и такива, които владеят две версии на английския: обикновен и жестомимичен - за разлика от повечето други билингви, те могат да "говорят" на два езика едновременно. Изследователите са искали да тестват дали необходимостта да потискат другия език може да обясни предимството на двуезичните.

Гуиневир Идън разказва, че те не открили никакви доказателства за повече сиво вещество при хора, владеещи заедно с обичайния език и жестомимичния. Така учените стигнали до извода, че управлението на два езика, а не само речника им, води до наблюдаваните разлики в размера на сивото вещество.


Поп Дръвчо 21.07 2015 в 11:37 1
+ 3
- 0
Ууууточнение:

Това че човек знае 2,3,4 езика изобщо не го спира да дрънка глупости на всички тях. Наблюдавано е явлението и е описано в литературата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.