02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Политическата дума на годината за Австрия е от 51 букви

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 декември 2016 в 09:21 22300

Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung е думата на годината, според Института за изследване на немския език в австрийски вариант към Университета в Грац. Този неологизъм буквално се превежда като "прехвърляне на повторното гласуване във втори тур на изборите на федерален президент" и има 51 букви.

За нея гласуваха повече от една трета от 10-те хиляди хора, участвали в избора на австрийската дума на годината, съобщи вестник Kurier


Според председателя на журито Рудолф Мур тази дума "като по значение, така и по дължината си стана символ и язвителен коментар на политическите събития тази година, които са белязани от невероятно продължителен процес на избиране на федералния президент."

"Това понятие добре илюстрира уникалността на немския език, в който може да свържете произволен брой съществителни и да получите нова дума с неограничена дължина", добави Мур.

За най-лоша дума на годината е определено понятието Öxit, по аналогия с Brexit, и означава възможното оттегляне на Австрия от Европейския съюз.

Президентските избори в Австрия бяха проведени в два тура - 24 април и 22 май. В първия победител не бе определен, във втория имаше двама претенденти: кандидатът на крайнодесните Норберт Хофер, събрал 36.4 % от гласовете, и бившия лидер на Зелената партия, Ван дер Белен - 20.38 %. Повторните избори бяха насрочени за 2 октомври, след като Конституционният съд обяви за недействителни резултатите от втория тур заради множество нарушения по време на преброяването на гласовете, получени по пощата, но по-късно бяха отложени за неопределено време.

На 4 декември се проведоха повторните избори, и кандидатът от дясната Австрийска партия на свободата Хофер претърпя поражение. През ноември той заяви, че ще поиска референдум за излизането на Австрия от ЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.