Праисторически татуировки са се правили с вулканично стъкло

Татуирането е много важна културна практика по земите край Тихия океан и до днес

Катя Димитрова Последна промяна на 13 юли 2016 в 09:00 4794 0

Кредит Journal of Archaeological Science

Намерени наскоро инструменти от вулканично стъкло на възраст над 3000 години вероятно са били използвани за татуиране в Южния Пасифик в древни времена. Това показва ново проучване, цитирано от Live science.

При изследване, проведено през последните 25 години, учените са открили 5000-годишни татуировки на мумии в Алпите. Но такива изключително запазени човешки останки са рядкост, което прави тяхното изучаване по-сложно.

При проучването са открити инструментите, използвани за рисунки по човешката кожа. До този момент археолозите са намерили съвсем малко такива пособия, тъй като повечето от тях са изработени от нетрайни материали.

Това не важи за вулканичното стъкло, обяснява Робин Торънс (Robin Torrence) от Археологическия музей в Сидни, Австралия.

Тя и неговите колеги са фокусирани върху праисторическото татуиране край Тихия океан, с надеждата да научат повече за връзката на практиката с по-широките социални промени в региона.

Торънс заяви, че татуирането е много важна културна практика по земите край Тихия океан и до днес. Всъщност думата "татуировка" идва от полинезийската дума „tatau“.

Специалистите анализират 15 артефакта от обсидиан, събрани от остров Нангу от Соломоновите острови. Обсидианът е природно вулканично стъкло, което се образува при бързото охлаждане на лавата. Инструментите били къси и с много остри ръбове.

За създаване на рисунка на повърхността на кожата, пособията трябва да са така приготвени, че да могат да вградят пигмента, така че да се запази дълготрайно, дори след заздравяването на раната.

През 2015 г. изследователите извършили 26 експерименти със свинска кожа, използвайки пигмент от черен въглен и червена боя в течение на около четири месеца. Те са използвали инструменти от обсидиан, които копират от размера и формата на древни артефакти от остров Нангу.

Когато учените сравняват древните артефакти от Нангу с тези, използвани в експериментите, са установили, че и двата комплекта инструменти имат подобни признаци на износване. По инструментите от Соломоновите острови са открити също следи от кръв, въглен и охра.

Изследването показва, че значението на украсата на тялото чрез татуиране като културна традиция сред най-ранните заселници на Океания е голямо, посочва Робин Торънс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !