Предполагаем бракониер е починал стъпкан от слонове

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2021 в 00:02 3339 0

Кредит Wikimedia Commons

Предполагаем бракониер е починал в събота, след като е бил стъпкан от слонове.

Той и още двама - и двамата оцелели - са заподозрени в лов на носорози в Националния парк Крюгер в Южна Африка, съобщава CNN. Тримата побягват, когато рейнджърите на парка започват да го преследват, и нарушителите се натъкват на стадо слонове, които посрещат враждебно неканената им компания. В тази история като че ли човекът, убиващ уязвими видове, получава възмездие, но също така илюстрира колко широко разпространено е бракониерството и до днес и колко трудно е да се спре.

В момента в Национален парк Крюгер се намира най-голямата популация носорози в света. В парка живеят само 268 черни носорози и около 3500 бели носорози. Преди да бъдат въведени нови мерки резерватът е губел между 10 и 15 носорога на месец.

Намаляващите бройки илюстрират колко крехки са видовете, но концентрацията на носорози на едно място също прави парка основна цел за бракониерите - проблем, който опустошава животните през последните години.

Борбата с бракониерите е все по-трудно, тъй като все повече хора преследват носорозите.

„Гордеем се с екипната работа и отдадеността на нашите рейнджъри, нашите авиатори и звеното K9“, заявява изпълнителният директор на Националния парк Крюгер Гарет Колман (). „Жалко е да се загуби излишно човешки живот. Само чрез дисциплина, работа в екип и упоритост ще можем да се опитаме да спрем прилива на бракониери на носорози в [Национален парк Крюгер]“.

Както отбелязва CNN, рейнджърите арестуват още трима бракониери още на следващия ден, което показва постоянната заплаха за дивата природа в района.

„Кампанията срещу бракониерството е отговорност на всички нас. То заплашва много поминъци, унищожава семействата и отнема така необходимите ресурси за борба с престъпността, които биха могли да бъдат използвани за създаване на работни места и развитие“, добавя Колман.

Черни носорози. Кредит: Wikimedia Commons

Източници:

ELEPHANTS TRAMPLE SUSPECTED POACHER TO DEATH, Futurism

Suspected poacher trampled to death by elephants in South Africa, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !