05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Проект превръща замърсения въздух в мастило (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 март 2017 в 15:05 21860
Снимка: John Sanders photography

Всеки, който живее в голям град, е наясно, че пълният с отровни газове въздух бавно трови тялото му.

Един от най-големите производители на токсични емисии са автомобилите. Индийски стартъп се насочва към този проблем откъм самия му край. Буквално.

Компанията блокира дизеловите газове в момента на контакт с атмосферата, рециклира остатъците от въглерод и ги използва за изкуство. Graviky Labs произвежда Air-Ink, продукт, произведен от изгорелите газове в Лондон, съобщава PA Science.

Компанията е създадена от група дипломанти от MIT Media Lab. В екип с Tiger Beer компанията използва своето специално мастило за изложба в Лондон, с която да привлече вниманието върху замърсяването в градовете.

Снимка: John Sanders photography

Снимка: John Sanders photography

Снимка: John Sanders photography

Основателят й Анируд Шарма (Anirudh Sharma) и неговият екип създават филтър на ауспуха, с помощта на който могат да извлекат въглеродните сажди от дизеловото гориво и след това да ги превърнат в използваемо черно мастило или боя. 

"Този проект е за улавянето на замърсяването преди да навлезе в околната среда и да навлезе във вашите бели дробове, и след това за рециклирането на това замърсяване в наистина висококачествена боя", обяснява Шарма. "Когато гледате хилядите камиони и автомобили в градовете да се движат наоколо и да произвеждат замърсяване, всеки се оплаква от това, но ние виждаме източник на неизгорен въглерод", допълва той.

Шарма обработва саждите, за да премахне карциногенните и тежки метали от тях, като оставя пигмент, от който могат да се направят различни мастила. Само за 45 минути неговото устройство може да улови достатъчно въглерод за направата на 1 течна унция мастило - това е достатъно за един маркер.

Шарма твърди, че годишно може да произведе цял товар подобни маркери, а също и до 30 трилиона литра почистен въздух за жителите на Лондон.

Снимка: John Sanders photography

Не за първи път замърсен въздух се използва за изкуство. В Хонконг улични творци боядисаха улица с преработено от нейните замърсени газове мастило. Предимството на Air-Ink обаче е подобреното му качество, което му позволява да бъде годно за принтиране.

Изложбата в Лондон съвпада с описаната от кмета на Лондон Садик Хан (Sadiq Khan) като "уникална" инициатива за прочистване на въздуха. Хан, работейки заедно с кмета на Париж Ан Идалго (Anne Hidalgo), има намерение да въведе рестрикции за емисиите от автомобили и да обнови обществения транспорт на британската столица. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.