03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Публикувано е видео с гигантска пукнатина в Антарктика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 януари 2017 в 11:48 99130

Антарктическата служба на Великобритания представи видео, на което може да се види гигантска пукнатина в Антарктика, която се е образувала миналата година. Кадрите са заснети с помощта на дрон.

Дължината на пукнатината е 40 километра. Открита е на 31 октомври и затова е наречена "Хелоуинска пукнатина".

Както бе съобщено от BBC News, поради образуването на пукнатината Антарктическата служба на Великобритания (British Antarctic Survey - BAS) планира през март да евакуира целия персонал на базата Хали (Halley).

Не съществува непосредствен риск за хората в момента в базата или за самата станция. Но не се знае какво може да се случи с леда по време на предстоящата антарктическа зима. От BAS смятат, че е нужен демонтаж бързо преместване на персонала по време на летните месеци, ако се разцепи леденият шелф.

Утре българската 25-а Юбилейна Антарктическа експедиция ще стъпи на ледения континент.

В състава й влизат геолозите доц. Димо Димов и д-р Камен Бонев, заедно с доц. Александър Шопов от НСА „В. Левски“, младите асистенти от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ палеонтолога д-р Дочо Дочев, петролога Стефан Велев и геохимичката Надя Янакиев и от МГУ „Св. Иван Рилски“ – геодезиста д-р Аспарух Камбуров. Всички те ще реализират научни проекти в рамките на амбициозната петгодишна Национална програма за полярни изследвания на Българския антарктически институт, одобрена от МС на Република България през август миналата година.

Геолозите ще лагеруват на палатки около две седмици на 40 км от базата ни „Св. Кл. Охридски“ на полуостров Байерс, в другия край на о-в Ливингстън. Доц. Шопов ще изследва състоянието на човешкия организъм в екстремни условия, Аспарух ще фиксира изкривяванията на GPS спътниковите сигнали в близост до Южния магнитен полюс, а Надя ще се включи в екипа на международния проект проучващ „вечната замръзналост“ (permafrost), заедно с учени от Португалия, Испания, Аржентина, Чили и САЩ, съобщи БГНЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.