07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пукнатината в шелфовия ледник Ларсен ще откъсне айсберг с площ 6000 кв.км (видео) 

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 декември 2016 в 09:00 212003
Пукнатинаъа на ледника Ларсен С. Снимка: NASA

Учени от мисията на НАСА "Леден мост" (IceBridge) направиха снимки на антарктическия шелфов ледник с пукнатина с ширина на футболно игрище. Гигантският разлом се намира на ледника Ларсен С - шелфов ледник на Антарктическия полуостров, съобщи агенцията.

Последния път, когато учените са наблюдавали пукнатината на 10 ноември са установили, че дължината й е 113 км, ширината - 91 м, а дълбочина е 1.6 км.

John Sonntag/IceBridge/NASA Goddard Space Flight Center


Шелфовите ледники са части от ледени потоци и ледници, които плават и подкрепят леда върху сушата зад тях. Когато шелфовият лед се обрушва и се отправя в океана, това причинява повишение на морското равнище.

Пукнатината в ледника Ларсен С е проникнала в шелфовия ледник, но не го е разцепила докрай. Когато това се случи, ще се образува айсберг близо 6000 кв.км. приблизително с площта на Пловдивска област.

"Пукнатина от такъв мащаб не се случва толкова често, така че имаме рядък шанс да я проучим отблизо,"  заяви Джо Макгрегър (Joe MacGregor), глациолог и геофизик в Goddard Space Flight Center на НАСА, пред Business Insider. Снимка: John Sonntag / IceBridge / NASA Goddard Space Flight Center 

Пукнатината е сравнително нова и започна да расте тази година. Антарктическата изследователска организация от Великобритания проект "Мидас" следи развитието на пукнатината от 2014 г. Когато айсбергът се отцепи, той ще вземе със себе си 9-12% от площта на ледника, което ще доведе до пълното унищожаване на ледника Ларсен С.

Ларсен С, с площ от 50 000 кв. км, е четвъртият по големина шелфов ледник. Той е съседен на Ларсен B, който се обруши през 2002 г. заради подобни пукнатини.


+ 1
- 1
The scientists associated with a NASA field campaign known as Operation IceBridge measured the Larsen C fracture to be about 70 miles long, more than 300 feet wide and about a third of a mile deep.
+ 3
- 0
Цитат: "Учени от мисията на НАСА "Леден мост" (IceBridge) направиха снимки на антарктическия шелфов ледник с пукнатина с ширина на футболно игрище."
Втори цитат: "Последния път, когато учените са наблюдавали пукнатината на 10 ноември са установили, че дължината й е 113 км, ширината - 482 км, а дълбочина е 1.6 км."
113 км дължина и 482 км ширина??!! Това прави 54466 кв. км! Тоест, колкото половин България! Силно се съмнявам, че има такова футболно игрище. Сигурни ли сте, че са километри, а не метри? Айде, дълбочината може и да е 1.6 км, ама другите размери? Ако пък това са размерите не на пукнатината, а на айсбергът, който ще се отцепи, пак не излиза сметката. Според заглавието: "Пукнатината в шелфовия ледник Ларсен ще откъсне айсберг с площ 6000 кв.км (видео)". 6000 е около 9 пъти по-малко от 54466.
+ 0
- 2
Кой знае защо тази статия ми напомня на редовните анекдотични случки в Русия, свързани с риболов върху лед.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.