Разпръснати с дрон сапунени мехурчета могат да заместят пчелите в опрашването

Ваня Милева Последна промяна на 18 юни 2020 в 10:16 6704 0

Сапунен мехур върху сини камбанки (Campanula persicifolia) . Кредит: Eijiro Miyako

С намаляването на популациите на пчелите учените търсят алтернативни методи за опрашване на растенията. Сапунените мехурчета според японски учени са по-ефикасен и по-деликатен от другите начини.

Айджиро Мияко (Eijiro Miyako) от Японския научен институт за наука и технологии и неговите колеги разработват техниката и успешно я използват за опрашване на крушова овощна градина.

Изследователите смесват крушов прашец със сапунен разтвор, съдържащ хранителни вещества и зареждат сместа в пистолет за мехурчета. След това използват пистолета за пускане на мехурчета в крушовата градина, като изпращат около два до 10 балончета за всеки цвят и по-късно измерват степента на успеваемост, преброявайки цветовете дали плод.

Те откриват, че опрашването с помощта на сапунени мехурчета има подобен на опрашването на ръка успех като приблизително 95% от цветовете дават плод и в двата случая.

Използването на сапунени мехурчета е много по-малко трудоемко, отколкото ръчно опрашване на всяко цвете, коментира Мияко. Сапунените мехурчета също така са много по-нежни и поради това е по-малко вероятно да повредят нежните цветове, отбелязва авторът.

Мияко разказва, че идеята за пръв път му е хрумнала, когато си е играл със сапунени мехурчета в парка със сина си. „Един сапунен мехур случайно удари лицето на сина ми и се спука“.

Изследователите са тествали техниката си за опрашване със сапунени мехури за други растения в по-малък мащаб,  лабораторно като се опитват да опрашат растения от лилия, азалия и сини камбанки (Campanula persicifolia) насочвайки по един балон върху отделни цветове. Степента на успех е била съответно около 93, 83 и 73%, разказва Мияко. Тази промяна може да се обясни с разликите в размерите на цвететовете на тези растения.

Има голям интерес към разработването на нови подходи за опрашване на растенията, тъй като около 90% от цъфтящите растения зависят от насекоми опрашители като пчелите, чиято популация намалява поради изменението на климата и използването на пестициди. „Това е световна криза“, коментира Мияко.

Мияко отбелязва, че следващата стъпка ще бъде да се подобри насочването на мехурчетата, например чрез използване на роботи, които могат да се движат през овощна градина или поле от култури и по-точно да насочват мехурчетата към цветовете.

Според Джеймс Бърд (James Bird) от Университета в Бостън опрашването със сапунени мехури може да бъде добър начин за изпращане до цветовете на голямо количество прашец, но финият контрол може да се окаже труден.

„Както повечето деца са наясно, траекторията на полета на балончетата може да бъде капризна дори и при най-лекия ветрец и затова този метод може да бъде практически ограничен до овощни градини, покрити с висока плътност на достъпните цветове“, коментира Бърд.

Справка: iScience, DOI: 10.1016 / j.isci.2020.101188

Източник: Soap bubbles covered in pollen could help fertilise flowers, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !