06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разработена е универсална ваксина срещу грипния вирус

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 октомври 2016 в 09:54 79891

Разработени са две универсални ваксини срещу грип от ново поколение, съобщава Science Daily.

Едната действа срещу 95% от известните щамове на грип в Съединените щати, а другата може да защити от 88% от известните в света грипни вируси.

Новаторската технология за дизайн на ваксината на колаборация с участието на университетите в Ланкастър, Аштън и Комплутенсе в Мадрид, е описана в статия, публикувана в списание Bioinformatics.

Авторите смятат, че тяхната разработка ще помогне да се справим с епидемиите грип през зимния сезон.

Всяка година грипните ваксини се разработват на базата на щамовете грип, които са действали минали години. Това е безопасна процедура, но тя не предпазва от новите щамове и заплахи от пандемии, както беше през зимата 2014-2015, когато ваксината с щам H3N2 не действаше.

Според автора на статията Дерек Гатерер (Derek Gatherer) от Университета Ланкастър "нашите знания за вируса на грип и имунната система на човека позволяват използването на компютърни проектирани съединения за създаване на ваксина, което ще даде възможност за създаването на ваксина с по-широка и по-дълготрайна защита." 

"Универсалната ваксина е потенциално постижима. Компонентите на тази ваксина са къси фрагменти от новия грипен вирус, наречени епитопи. Известно е, че имунната система ги разпознава. Екипът ни намери начин да избере епитопи, които обхващат цялата популация", - заяви Педро Реч (Pedro Reche)  от Университета Комплутенсе в Мадрид.

"Епитоп-базираните ваксини не са нови, но повечето доклади нямат никаква експериментална проверка. Ние обърнахме проблема с главата надолу и използвахме само преминалите тестовете епитопи. Това ни позволи да вземем най-доброто и да разработим ваксина с висока вероятност за успех"- заяви Дарън Флауер (Darren Flower ) от Университета Аштън.

Сега авторите търсят партньори във фармацевтичната индустрия, за да синтезират ваксината за лабораторно  доказване.


+ 0
- 0
Успех и дано е за дълго, че като се има предвид колко бързо мутира грипния вирус..
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.